Πληροφορούμαι ότι τουλάχιστον για δυο από τα μεγάλα μέτωπα του δεύτερου γύρου για τη ΝΔ, τα νέα δεν είναι χαρμόσυνα. Αναφέρομαι στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, δυο περιφέρειες για τις οποίες οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία δείχνουν ότι η μάχη εξελίσσεται δύσκολα για τους γαλάζιους περιφερειάρχες που διεκδικούν την επανεκλογή τους. Για τη Θεσσαλία που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα, ακούω ότι ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μετριέται μπροστά από τον Κώστα Αγοραστό. Ενώ άλλη δημοσκόπηση για τη Δυτική Μακεδονία, ο γαλάζιος αντάρτης Γιώργος Αμανατίδης καταγράφεται με προβάδισμα από τον περιφερειάρχη της ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη. Διόλου τυχαίο ότι γίνεται κινητοποίηση κυβερνητικών στελεχών από την Πειραιώς και το Μαξίμου για τη στήριξή τους. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει την εβδομάδα με καφέ στη Λάρισα, με τον Αγοραστό παραπλεύρως…
Βολές για «εκβιασμούς»
Οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν φτάσει, φυσικά, μόνο στην Πειραιώς. Και ειδικά για τη Θεσσαλία η αντιπολίτευση έχει βάλει στο στόχαστρο τον Αγοραστό, με τη Χαριλάου Τρικούπη ειδικά να βλέπει ως πολύ πραγματικό το ενδεχόμενο να δει τη Θεσσαλία να βάφεται πράσινη (με λίγο ροζ…) στον εκλογικό χάρτη του δεύτερου γύρου. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκβιάζει πλημμυροπαθείς παραγωγούς για να ψηφίσουν τον νυν περιφερειάρχη, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, πως «το αποτέλεσμα της κάλπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που εξαγγείλαμε» για τα μέτρα ανακούφισης και τις αποζημιώσεις. Δήλωση που έσπευσε να αναρτήσει και ο Αγοραστός στην επίσημη σελίδα του, προκαλώντας ουκ ολίγες αντιδράσεις στα social media…
Η επιστροφή του Πικραμμένου
Η έναρξη των διαδικασιών για την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να είναι κάπως μακριά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν κάνουν τις σχετικές προεργασίες τους. Και είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της επόμενης Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα συγκροτηθεί του χρόνου στη Βουλή, να είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Κι ο ίδιος δεν το αρνείται το ενδεχόμενο αυτό, αν και, όπως διευκρίνισε χθες (ΕΡΤ) δεν το έχει κλειδώσει οριστικά με τον Μητσοτάκη. Επιβεβαίωσε μονάχα ότι θα έχει συμμετοχή στη διαδικασία της κατάρτισης των προτάσεων για τα υπό αναθεώρηση άρθρα.
Υπέρ του γάμου ομοφύλων
Σημειώνω ότι ο Πικραμμένος τάχθηκε υπέρ της νομοθέτησης της επέκτασης του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και έχει διχάσει, στο παρασκήνιο, μέλη της κυβέρνησης και της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Για το ζήτημα της τεκνοθεσίας αναγνώρισε ότι παραμένει «ένα ευαίσθητο σημείο», είπε ωστόσο ότι «πιστεύω όμως ότι ακόμη και δύο γονείς του ίδιου φύλου έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να αναθρέψουν και να βγάλουν νέα παιδιά, τα οποία θα έχουν ψυχική υγεία».
Πιο βαρύ κατηγορητήριο για τον Μενέντεζ
Εξελίξεις είχαμε χθες και στην υπόθεση του Μπομπ Μενέντεζ. Διότι πλέον αντιμετωπίζει μια ακόμη κατηγορία, ιδιαιτέρως σοβαρή: Το νέο κατηγορητήριο αναφέρει ότι λειτουργούσε ως δάκτυλος αιγυπτιακών συμφερόντων. Οπως καταγράφεται από την ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Μανχάταν, η σύζυγός του Ναντίν κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως παράνομη λομπίστας για τα συμφέροντα της Αιγύπτου και συνωμότησε με τον γερουσιαστή για να ευνοήσει κι αυτός τα συμφέροντα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αξιοποιώντας μάλιστα και τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο ίδιος απευθείας ή μέσω της συζύγου του, δεχόταν να ικανοποιήσει διάφορα αιτήματα από αιγύπτιους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ήταν και αξιωματικοί του στρατού και των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Στους οποίους – σύμφωνα, πάντοτε με το κατηγορητήριο – αποκάλυπτε και πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση εκ της θέσεώς του. Θυμίζω ότι αυτά όλα έρχονται να προστεθούν στις κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκίες από αιγύπτιους επιχειρηματίες. Φυσικά, τόσο ο γερουσιαστής όσο και η σύζυγός του αρνούνται όλες τις κατηγορίες.