ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ

Αφωνία και αντιφάσεις

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, τον οποίο αρκετοί – ένθεν κακείθεν – κατηγορούν είτε για «αφωνία» είτε για διαρκείς αντιφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αντίδραση του 87χρονου σήμερα Μαχμούντ Αμπάς ή Αμπού Μάζεν μετά την επιδρομή της Χαμάς ήταν να δηλώσει πως «οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και να επιρρίψει την ευθύνη στο Ισραήλ. Χθες, ωστόσο, εμφανίστηκε να αποκηρύττει τις δολοφονίες και απαγωγές αμάχων «και από τις δύο πλευρές» – έστω και αν επανέλαβε την ανάγκη να σταματήσει «η τρομοκρατία των εποίκων εις βάρος του λαού μας στις πόλεις και τα χωριά της Παλαιστίνης και τα στρατόπεδα της Δυτικής Οχθης». Μοιάζει σίγουρο, παρ’ όλα αυτά, ότι ύστερα από όσα συνέβησαν και θα συμβούν, ο Αμπάς θεωρείται «καμένο χαρτί» τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς. Η αναζήτηση διαδόχου έχει ξεκινήσει.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ

Σε τεντωμένο σχοινί

Περίπλοκη είναι και η κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί και ένας ακόμη ηγέτης της περιοχής, ο οποίος βρίσκεται (όπως όλες τις τελευταίες δεκαετίες) αντικειμενικά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Πρόκειται για τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, μιας χώρας της οποίας η πλειοψηφία των 11 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων είναι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους. Η τεράστια διαδήλωση που ήδη πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν υπέρ της Παλαιστίνης στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς αναδεικνύει τις λεπτές ισορροπίες που καλείται να τηρήσει ο ιορδανός μονάρχης, ο οποίος αποτελεί πολύτιμο εταίρο των ΗΠΑ. Ο ίδιος, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε κατά το άνοιγμα των εργασιών του κοινοβουλίου, είπε: «Η περιοχή μας δεν θα είναι ποτέ ασφαλής και σταθερή χωρίς την επίτευξη μιας δίκαιης και ολοκληρωμένης λύσης, στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως αυτό μοιάζει πλέον απόμακρο.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Βρήκε πάτημα για επίθεση

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκε ευκαιρία να εξαπολύσει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, επιχειρώντας εμφανώς να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις πολιτικά, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. «Υπό τη δική μου ηγεσία, ο κόσμος ήταν ειρηνικός και ήρεμος, επειδή η Αμερική ήταν σεβαστή (…) Με τον ανίκανο Τζο Μπάιντεν υπάρχει χάος, αιματοχυσία, πόλεμος, τρομοκρατία και θάνατος», είπε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το βράδυ της Τετάρτης, για να προσθέσει: «Ο Τζο Μπάιντεν ήρθε και έριξε το Ισραήλ βορά στο στόμα των διψασμένων για αίμα τζιχαντιστών». Παράλληλα, δήλωσε περήφανος που είναι «ο καλύτερος φίλος τον οποίο είχε ποτέ το Ισραήλ», στοχεύοντας προφανώς στις ψήφους της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ – η οποία, πάντως, έτσι κι αλλιώς τον στηρίζει κατά 70%, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.