Απειλή τα ακίνητα της Κίνας

Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησαν ότι η ύφεση του κλάδου των ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, η οποία ήδη βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της ανάκαμψης μετά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Στο εγγύς μέλλον, η απότομη προσαρμογή στον υπερχρεωμένο κλάδο ακινήτων της Κίνας και η συνακόλουθη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα θα επεκταθούν στην περιοχή, ιδιαίτερα στους εξαγωγείς εμπορευμάτων με στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Η περιοχή αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς ορισμένα κράτη επιδιώκουν τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τους και μετατοπίζουν τη ζήτηση σε εγχώριες πηγές. «Σε ένα καθοδικό σενάριο όπου επικρατούν οι στρατηγικές “απομάκρυνσης του κινδύνου” και “εκ νέου στήριξης”, η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 10% σε διάστημα πέντε ετών στις ασιατικές οικονομίες που συνδέονται στενότερα με την οικονομία της Κίνας», έγραψαν.

Τα ακριβά αυτοκίνητα πουλάνε

Ανοδική είναι η πορεία που καταγράφουν στην Ελλάδα οι μάρκες πολυτελών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την αρχή του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023 πουλήθηκαν 104.498 καινούργια ΙΧ και 57.409 μεταχειρισμένα. Στην κορυφή βρίσκεται η Tesla με 1.373 πωλήσεις. Δεύτερη η Porsche με 145 ταξινομήσεις. Ακολουθούν η Jaguar με 127 πωλήσεις και η Maserati με 35 πωλήσεις. Επίσης, πουλήθηκαν 2 Lotus, 2 Ferrari, που δείχνει και το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την ιταλική φίρμα, καθώς και 3 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα Aston Martin.

Επιτάχυνση δικαιοσύνης

Νομοθετικές αλλαγές για την επιτάχυνση των δικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφορούν υποθέσεις που συνδέονται άμεσα με τον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας, ετοιμάζεται να φέρει μέχρι το τέλος του χρόνου ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε (Invest.gr) όπου μετείχε με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύντομα θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το ΣτΕ, με άμεση στόχευση την επιτάχυνση της εκκαθάρισης εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, η οποία αποτελεί μία από τις χρόνιες παθογένειες του δικαστικού συστήματος. Ο Γ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, πρωτίστως στη διοικητική δικαιοσύνη.

Στην τελική ευθεία προς το ΧΑ

Αντιμέτωπη με τα δεδομένα της κεφαλαιαγοράς, τις διαθέσεις των επενδυτών, αλλά και την ωριμότητα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς αξιοποίηση βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, η επενδυτική βαθμίδα, το θετικό κλίμα, αλλά και από την άλλη πλευρά οι απρόβλεπτες εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Το μεγάλο στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ αυτήν την περίοδο είναι η εισαγωγή στο ΧΑ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Και για την ακρίβεια πακέτο μετοχών που αντιστοιχεί στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου του «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της προετοιμασίας μπαίνει στην τελική ευθεία. Με πολύ πιο προσεκτικά βήματα τρέχουν οι διαδικασίες για την εισαγωγή, σε πρώτη φάση, ποσοστού 12% των μετοχών της Helleniq Energy.