Σύγκρουση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Αν έπρεπε να αναδείξει κανείς τις πιο μεγάλες μονομαχίες της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης, χωρίς αμφιβολία, θα στεκόταν σε αυτή της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Στη συμπρωτεύουσα ο νυν δήμαρχος της πόλης Κώστας Ζέρβας, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ηττηθεί από τον Στέλιο Αγγελούδη, αλλά στη Θεσσαλία, που «κουβάλησε» τρεις τέσσερις φορές τον Πρωθυπουργό στην περιοχή και τη μισή κυβέρνηση να εναλλάσσει υπουργούς δίπλα στον Κώστα Αγοραστό, δεν υπάρχει φαβορί. Τόσο ο Κ. Αγοραστός όσο και ο Δ. Κουρέτας ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Τα ποσοστά της περασμένης Κυριακής δεν έχουν την παραμικρή σημασία, το κοντέρ έχει μηδενιστεί και οι δυο τους τρέχουν σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ποιο είναι το μυστικό και για τις δύο αναμετρήσεις; Οτι συγκρούονται, για πρώτη φορά και έπειτα από πολλά χρόνια, κυβέρνηση και… ΠΑΣΟΚ! Οι Ζέρβας – Αγοραστός είναι οι καθαρόαιμες επιλογές της ΝουΔου, οι Αγγελούδης – Κουρέτας, του ΠΑΣΟΚ (κι ας έγινε προσπάθεια, μεγάλη προσπάθεια, ειδικά για τον Κουρέτα να εμφανιστεί ως υποψήφιος που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ), και το σκηνικό μοιάζει να αναβιώνει τις μεγάλες αναμετρήσεις των δύο κομμάτων για την αυτοδιοίκηση, της δεκαετίας του ’90.

Αύριο βράδυ θα φανεί ποιος υπερίσχυσε, αλλά, ό,τι και να συμβεί, ένα είναι το γενικό συμπέρασμα: ότι το ΠΑΣΟΚ αποκτά χαρακτηριστικά της μόνης πολιτικής δύναμης που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τη ΝουΔου…

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Χαρ. Τρικούπη, ότι από τους 332 δήμους της χώρας το ⅓ τουλάχιστον θα κερδηθεί από τους υποψηφίους του, συν το πιθανό κέρδος δύο περιφερειών, τότε θα έχουμε μία ακόμη – σοβαρή – επιβεβαίωση για τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία…

Ενας υποψήφιος που ξεχώρισε

Επ’ αυτού, έχει τη σημασία της μια ανάλυση που έκανε ο εκ Ρόδου συνάδελφός μου Γιώργος Ζαχαριάδης, σχετικά με την επίδοση που είχε ένας νέος πολιτικός, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, ο οποίος διεκδίκησε το χρίσμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό (με το χρίσμα δηλαδή) του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αποδεικνύει με αριθμητικά δεδομένα τη σαφή πρόοδο του Κινήματος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, και βεβαίως τις προοπτικές του για το μέλλον. Την παραθέτω, ως έχει, την ανάλυση αυτή για την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων:

«Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου 2023 έλαβε στα Δωδεκάνησα 13.139 ψήφους και ποσοστό 14,5% και στις Κυκλάδες 8.277 ψήφους και ποσοστό 12,4%.

Ο Νικηφόρος Παπανικόλας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη 2023 έλαβε σε Δωδεκάνησο και Κυκλάδες 25.586 ψήφους και ποσοστό 15,2%, δηλαδή αθροιστικά έλαβε 4.170 ψήφους περισσότερες απ΄ όσες είχε το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές στους δύο νομούς και ποσοστό αυξημένο κατά 2% (κατά μέσο όρο σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες).

Τέλος ο Νικηφόρος με το 15,2% που πήρε, συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά, μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών που στήριξε με χρίσμα του το ΠΑΣΟΚ».

Αν μιλάμε δε και για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ο Νικηφόρος Παπανικόλας είναι μία αξιοπρόσεκτη περίπτωση…

Κρίση στην Πλεύση

Στο μεταξύ, έχω συγκλονιστεί με την κρίση στο κόμμα Πλεύση Ελευθερίας της αγαπημένης προέδρου Ζωής (Κωνσταντοπούλου). Δεν αφορά τον… σύλλογο που είχαν δημιουργήσει οι καρατομηθέντες από τα ψηφοδέλτια υποψήφιοι στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά τη διαγραφή (με κάπως περίεργους όρους) του βουλευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Χουρδάκη, γιατρού το επάγγελμα και… συμπατριώτη μου.

Ο εκ Βασιλικού Πωγωνίου Ιωαννίνων καταγόμενος κύριος Χουρδάκης είχε μια έμπνευση πριν από μήνες, να ενταχθεί, με τη μαμά του, στην Πλεύση της αγαπημένης Ζωής. Στις εκλογές με σταυρό, στη Θεσσαλονίκη, καθότι άγνωστος μεταξύ αγνώστων, κατετάγη 5ος. Η πρόεδρος Ζωή όμως, κατά το ανακάτεμα στους συνδυασμούς που έκανε στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και εκείνων του Ιουνίου, έβγαλε τον κύριο Χουρδάκη στον αφρό, και με τη μεγάλη κουτάλα που είχε ανά χείρας τον τοποθέτησε πρώτο στη λίστα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Χουρδάκης, τώρα, υποστηρίζει η πρόεδρος Ζωή, θα έμενε μερικούς μήνες βουλευτής και εν συνεχεία θα παραιτείτο και θα παρέδιδε («όπως είχε συμφωνήσει», κατά την πρόεδρο) στην κυρία Κατερίνα Νικοπούλου, η οποία και τέθηκε δεύτερη στη λίστα, πάλι με τη μέθοδο της κουτάλας.

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει και ως εκ τούτου όταν η πρόεδρος Ζωή τον εγκάλεσε για… ιδεολογικές παρεκκλίσεις προς τη Δεξιά (!!) και του ζήτησε να παραιτηθεί, της απάντησε με ένα μεγαλοπρεπές «πριτς που θα παραιτηθώ» και δεν παραιτείται. Παραμένει στη Βουλή, ως ανεξάρτητος, μέχρι προφανώς να αναζητήσει την τύχη του σ’ άλλη γη και σ’ άλλα μέρη.

Εδώ που τα λέμε, κορόιδο είναι να παραιτηθεί;

Ο «τζαναμπέτης»

Οπως προανέφερα, ο κύριος Χουρδάκης εντάχθηκε στις λίστες της προέδρου Ζωής μαζί με τη μαμά του. Οχι όμως στην ίδια περιφέρεια. Εκείνος στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκείνη στη Β’ Θεσσαλονίκης! Η μαμά είναι η συνταξιούχος συμβολαιογράφος Αρετή Παπαϊωάννου και δεν παραιτείται, ούτε έχει και κανένα θέμα μαζί της η πρόεδρος Ζωή. Επί του παρόντος τουλάχιστον. Εγινε δε βουλευτής χάρη στην πρόεδρο Ζωή, η οποία ήταν μεν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά επέλεξε την έδρα του Βόρειου Τομέα της Αθήνας. Ισως γι’ αυτό, επειδή χρωστάει χάρη στην πρόεδρο Ζωή, η κυρία Παπαϊωάννου δεν ακολούθησε τον γιο της στην έξοδο από την Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης, προφανέστατα δεν συμμερίζεται και τις ιδεολογικές του «παρεκκλίσεις» – προς τα δεξιά.

Φυσικά δεν πρόκειται να υπεισέλθω στα οικογενειακά θέματα αυτής της γλαφυρής ιστορίας. Θα αναφέρω μόνο ότι ο υιός Μιχάλης, που ρωτήθηκε σχετικά για τους λόγους για τους οποίους η πρόεδρος Ζωή τον κήρυξε αποσυνάγωγο, απάντησε ότι τον θεωρούσε εξαρχής «τζαναμπέτη»!

Ανέτρεξα φυσικά στον κύριο Μπαμπινιώτη. Κατά το ομώνυμο λεξικό, η λέξη «τζαναμπέτης», που έχει τουρκική προέλευση, σημαίνει τον δύστροπο, τον… στριμμένο, τον κακότροπο, τον ατίθασο, σε μια πιο διασταλτική ερμηνεία…

Τι από όλα αυτά προκάλεσε την οργή της προέδρου; Εχω απορία…

Αποφόρτιση από τις εκλογές

Τελειώνουν αύριο οι εκλογές, και ο πρόεδρος Κυριάκος ετοιμάζεται, πληροφορούμαι, να ανέβει Ζαγοροχώρια. Το προσεχές τριήμερο θα συμβεί αυτό, και θα το συνδυάσει με μια επίσκεψη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τη διαχείριση του οποίου, ως γνωστόν, ανέλαβε ο όμιλος Γκριμάλντι, που είναι και ο βασικός «μεταφορέας» στη γραμμή Ελλάδα – Ιταλία, και όχι μόνο. Αυτό θα συμβεί την προσεχή Παρασκευή. Εν συνεχεία ο πρόεδρος Κυριάκος θα περάσει δύο υπέροχα 24ωρα στα Ζαγοροχώρια, με πεζοπορία και ποδηλατάδα, προκειμένου να αποφορτιστεί από τις εκλογές.

Τον καταλαβαίνω. Επίσης επικροτώ την απόφασή του: στα Ζαγοροχώρια πηγαίνει, δεν πάει στις Σπέτσες, όπου πάει ο άλλος…