Τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο στο έδαφος του Ισραήλ σόκαραν όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν με άγριο τρόπο μέσα στα σπίτια τους ή την ώρα που διασκέδαζαν σε ένα υπαίθριο πάρτι. Δεκάδες ακόμη συνελήφθησαν ως όμηροι από τους παλαιστίνιους εξτρεμιστές, εξευτελίστηκαν σε προπαγανδιστικά βίντεο και η τύχη τους αγνοείται. Το Ισραήλ ζει τη δική του «11η Σεπτεμβρίου». Και ο ένας δυτικός ηγέτης μετά τον άλλο τονίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αμέριστη συμπαράστασή τους και το αναφαίρετο δικαίωμα της βασανισμένης αυτής χώρας στην αυτοάμυνα.

Στις δραματικές αυτές στιγμές, ακούγεται λοιπόν κάπως παράταιρη, σχεδόν βέβηλη, η έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Το Ισραήλ θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να συντρίψει τους τρομοκράτες ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξαναζήσει μια παρόμοια καταστροφή. Δεν θα πρέπει όμως να πέσει στην παγίδα της Χαμάς και να προκαλέσει μια άλλη, ανθρωπιστική αυτή τη φορά, καταστροφή σε έναν θύλακο 2 εκατομμυρίων πάμπτωχων ανθρώπων. Οι ηγέτες του αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για την επικείμενη επίθεση, θεωρώντας ότι ο αντίπαλος δεν συνιστούσε μια υπολογίσιμη απειλή. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τώρα ούτε τους κανόνες του πολέμου ούτε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Και τα συμφέροντα αυτά συνίστανται στην ειρηνική συμβίωση τόσο με τους Παλαιστινίους (φυσικά με μια σοβαρή, αξιόπιστη και φιλειρηνική ηγεσία) όσο και με τις αραβικές χώρες της περιοχής (με τις οποίες η προσέγγιση θα απειληθεί από ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου). Η Χαμάς και οι άλλες εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις τροφοδοτούνταν τόσα χρόνια από τη διατήρηση της έντασης και τη διαιώνιση των αδιεξόδων. Ο μοναδικός τρόπος να εξουδετερωθούν είναι η επίτευξη σταθερότητας, που θα οδηγήσει με τη σειρά της στην ειρήνη.

Σε ένα συγκλονιστικό κείμενό του που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο μεγάλος ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη φρίκη που προκάλεσαν οι εκτελεστές της Χαμάς, άνθρωποι μόνο κατ’ όνομα, καθώς έχουν χάσει την ανθρωπιά τους. Την ίδια ώρα, όμως, διακηρύσσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «είναι αδύνατον να επιλυθεί η τραγωδία της Μέσης Ανατολής χωρίς να δοθεί και μια λύση που θα ελαφρύνει τα βάσανα των Παλαιστινίων».