Το Ειδικό Βραβείο Jovan Ćirilov για σπάνια συνεισφορά στη θεατρική τέχνη και το Βραβείο Politika καλύτερης σκηνοθεσίας απέσπασε στο Φεστιβάλ Bitef του Βελιγραδίου η παράσταση «Goodbye, Lindita» (φωτογραφία) σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι (παραγωγή Εθνικού Θεάτρου). «Στο “Goodbye, Lindita” τα όρια μεταξύ του ορατού και του αόρατου κόσμου είναι ρευστά, οι νεκροί και οι ζωντανοί μοιράζονται έναν κοινό χώρο που παραπέμπει στην ιδέα της αιωνιότητας του πνεύματος ή της ανυπαρξίας του θανάτου. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μάριο Μπανούσι μας εκθέτει σε υψηλής συναισθηματικής θερμοκρασίας ονειρικές και ταυτόχρονα ποιητικές εικόνες του θανάτου όπως και του τρόπου αντιμετώπισης του πένθους» αναφέρει η κριτική επιτροπή του Βραβείου Politika.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΕΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

Στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετονομάζει τον Χρυσό Αλέξανδρο του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ σε Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος, βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ (όπως και ο Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος στο Διεθνές Διαγωνιστικό). Επίσης στις 4/11 στις 18.00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, προβάλλεται η ταινία του Βίκτορ Ερίθε, αγαπημένου δημιουργού του Μ. Δημόπουλου, «Το πνεύμα του μελισσιού». Για τον πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ θα μιλήσουν μαζί με την ομάδα του Φεστιβάλ οι δημοσιογράφοι Βένα Γεωργακοπούλου και Μαρία Κατσουνάκη και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης.

KINDERDOCKS ΣΤΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Η 8η έκδοση του Φεστιβάλ KinderDocs κορυφώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Μπενάκη με back-to-back προβολές 17 βραβευμένων ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, παράλληλες δράσεις, συναντήσεις με 10 σκηνοθέτες, συζητήσεις με ιστορικούς, ψυχολόγους, start-uppers και άλλους καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Απευθύνεται σε ηλικίες από 10 έως 100 ετών.