Τέλος στη σεναριολογία περί συνεργασιών που άνοιξε την Κυριακή το βράδυ επιχειρεί να βάλει η Χαριλάου Τρικούπη – στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να τελειώσουν την κουβέντα που ξεκίνησε με αφορμή τις αυτοδιοικητικές κοινές στηρίξεις του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας αρνητικά στα ανοίγματα που επιχειρούν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που ο Χρήστος Σπίρτζης κάνει λόγο ακόμα και για κοινή κάθοδο των δύο στις ευρωεκλογές.

Τον δικό της ρόλο έπαιξε η δήλωση Παπανδρέου από την πλατεία Κοραή, προτού ακόμα μιλήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, η οποία πυροδότησε έναν νέο κύκλο πιέσεων από τη συριζαϊκή πλευρά. «Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία (…) Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου. «Σήμερα είναι μια ημέρα προσωπικής ήττας του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου. Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ. Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή», ήταν η απάντηση από τα επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Με νέους όρους

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν βρίσκει απλώς το κόμμα ενισχυμένο, αλλά λόγω των συμβολικών νικών στους μεγάλους δήμους και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (μέσω στελεχών που προέρχονται ή στηρίχθηκαν αρχικά από το ΠΑΣΟΚ) οι επιλογές της ηγεσίας για την κατεύθυνση του χώρου επιβεβαιώθηκαν και δικαιώθηκαν στην πράξη. Στον εκλογικό κύκλο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η θεώρηση του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερη αυτοδιοικητική δύναμη δίνει ώθηση για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στις επόμενες ευρωεκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ερμηνεύουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ως μια πρώτη ήττα της ΝΔ και συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ωστόσο, «έστειλε και ένα συγκεκριμένο μήνυμα σε εμάς ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία, είναι δεύτερη δύναμη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι ειδικά στην Αθήνα δεν υπήρξε καμία συνεργασία «σε επίπεδο κορυφής», αλλά αντίθετα η επιλογή του προσώπου που μάζεψε ευρύτερες δυνάμεις: «Στον Χάρη Δούκα ενώθηκαν δυνάμεις οι οποίες δεν συνενώθηκαν γιατί το ΠΑΣΟΚ κάθισε σε ένα τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε μία συμφωνία. Αυτό δεν έγινε ποτέ, όπως δεν έγινε και στις Περιφέρειες», σχολίασε χαρακτηριστικά. Ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας πως το ΠΑΣΟΚ επισήμως απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας για τις επόμενες ευρωεκλογές, με δεδομένο πως η μάχη για τα ηνία της Κεντροαριστεράς συνεχίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε προηγούμενο χρόνο, στελέχη σημείωναν πως οποιαδήποτε συνεργασία κορυφής θα έμοιαζε με σανίδα σωτηρίας ενός κόμματος που, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε πτωτική τάση, ενώ παράλληλα θα έμοιαζε ως συμφωνία με τις επιλογές Κασσελάκη σε πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς, η νοοτροπία των οποίων θεωρείται «κόκκινο πανί» για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Επιστροφή της Γεννιά

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να εκφράσει το ίδιο την πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου – γι’ αυτό και όποια στελέχη μιλούν ατύπως για συνεργασίες, με αφορμή τη δήλωση Παπανδρέου, κάνουν λόγο για μια πολύ νωπή συζήτηση που δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα, τουλάχιστον στις υπάρχουσες συνθήκες και πριν από το πέρας όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μεμονωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται δεκτά στις πασοκικές τάξεις – ένα παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της Γεωργίας Γεννιά, η οποία επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ.