Φρένο στην καταχρηστική συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων βάζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, ο ΕΟΠΥΥ, εφαρμόζοντας χρονικούς «κόφτες» στους γιατρούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε διάστημα μόλις ενός έτους (2021) ο Οργανισμός δαπάνησε 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μόνον για τον έλεγχο του επιπέδου της Βιταμίνης D των ασφαλισμένων.
Το θέμα της υπέρμετρης δαπάνης σε συγκεκριμένες (ιδίως) εξετάσεις είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει απασχολήσει το ΔΣ του Οργανισμού, αναζητώντας αποτελεσματικές και στοχευμένες λύσεις.
Μάλιστα, η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή έχει ήδη λάβει υπογραφή από το 2022, γεγονός που αποτυπώνει τη συστηματική προσπάθεια ελέγχου, δεδομένου πως τέτοιου είδους φαινόμενα καταχρηστικής συνταγογράφσης «είναι επιζήμια τόσο για τα οικονομικά των δικαιούχων όσο και για τα οικονομικά μεγέθη στην Υγεία».
Οπως πάντως διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ, οι κόφτες ενεργοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη το πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έγκαιρο και προληπτικό έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων.
«Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων συμπεριλαμβάνεται και στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον περιορισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, στην οποία συμμετείχαν και σύλλογοι εργαστηριακών ιατρών».
Προσθέτει, δε, πως διασφαλίζεται η αποζημίωση των αιτιολογημένων και απαραίτητων εξετάσεων για την υγεία των ασφαλισμένων.
Στο πλαίσιο αυτό και όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση – οι νέοι κόφτες έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση –, ορίζονται χρονικά όρια για τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση της ίδιας εξέτασης για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου.
Πιο συγκεκριμένα, για εξετάσεις «πρώτης γραμμής» (όπως είναι για παράδειγμα η γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ακτινογραφία ανά όργανο ανά πάθηση κ.ά.), το χρονικό όριο είναι τέσσερις ημέρες.
Ομως ο έλεγχος για χοληστερόλη και τριγλυκερίδια αίματος μπορεί να επαναλαμβάνεται έπειτα από δύο μήνες και για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη έπειτα από 3 μήνες (προβλέπονται εν τούτοις και εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών).
Επιπρόσθετα, ο έλεγχος του επιπέδου της βιταμίνης D θα πρέπει, σύμφωνα με τα νέα όρια, να επαναλαμβάνεται έπειτα από διάστημα έξι μηνών.
Αντίστοιχα μία σειρά από προληπτικές εξετάσεις για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή για αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς ο νομοθέτης ορίζει πως πρέπει να διενεργούνται μία φορά σε διάστημα 12 μηνών.
Υπογραμμίζεται πως η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των νέων χρονικών περιόδων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα μπορεί να εκτελεστεί δωρεάν μόνο σε δημόσια δομή.