Επίσκεψη στο Τελ Αβίβ και συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο με σκοπό να εκφράσει τη στήριξη στο Ισραήλ, αλλά να λειτουργήσει και ως ευρωπαίος διαμεσολαβητής. Η ακριβής ημερομηνία και οι λεπτομέρειες του ταξιδιού δεν έχουν οριστικοποιηθεί, πάντως αν ο σχεδιασμός προχωρήσει το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί άμεσα, εντός των επόμενων ημερών. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι σαφές. Ο Πρωθυπουργός θέλει να αναλάβει πρωτοβουλία με κυρίαρχο στόχο να μην υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή ανθρωπιστική κρίση, μια αγωνία που μετέφερε και προσωπικά στον Νετανιάχου στο τηλεφώνημα που είχαν το Σάββατο. Η επίσκεψη, μάλιστα, θα είναι σε συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα έχει σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των κρατών-μελών. Ηδη έγινε μια προεργασία στα Τίρανα, όπου εκτός από τον Μητσοτάκη ήταν χθες εκεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες – και το Μεσανατολικό ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μεγάλο δε, απ’ ό,τι μαθαίνω, ήταν και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τη στάση της Τουρκίας, για την οποία ο Μητσοτάκης δέχθηκε πολλά ερωτήματα μετά και το τηλεφώνημα που είχε με τον Ερντογάν όσο βρισκόταν στην αλβανική πρωτεύουσα.

Κρούσεις στο Λονδίνο για την άμυνα

Τη συνεργασία της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην άμυνα είχε στην ατζέντα του ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον βρετανό ομόλογό του, Γκραντ Σαπς, χθες στο Λονδίνο. Και όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας, στη μετά Brexit εποχή, δηλαδή σε διμερές επίπεδο, μιας και πλέον η ΕΕ παίρνει πρωτοβουλίες για συνέργειες χωρίς βρετανική συμμετοχή. Ο Δένδιας συζήτησε, λοιπόν, με τον Σαπς την ιδέα για ένα πλαίσιο διμερούς συνεργασίας ειδικά στο επίπεδο της ενίσχυσης της καινοτομίας με συμπαραγωγές και επενδύσεις. Ο δίαυλος με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, άλλωστε, σημαντικός δεδομένων και των κινήσεων της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις της μαζί του…

Ενεργειακή αν-ασφάλεια

Κατά τα λοιπά, αφορμή του ταξιδιού του υπουργού Αμυνας στο Λονδίνο ήταν οι εργασίες του Ελληνο-Βρετανικού Συμποσίου, με θέμα την «Ενεργειακή Ασφάλεια και Βιωσιμότητα στην Ευρώπη», που άνοιξε με ομιλίες του Δένδια, του Χρήστου Στυλιανίδη και του Γκράχαμ Στιούαρτ, του βρετανού υπουργού που είναι αρμόδιος για την Ενεργειακή Ασφάλεια, το Κλίμα και το Περιβάλλον. Υπό το φως των πολέμων στην Ουκρανία και το Ισραήλ, η θέση των δύο υπουργών στο συμπόσιο ήταν ξεκάθαρα η ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αποτυπώθηκε, πάντως, ένα κλίμα λογικής αβεβαιότητας, μετά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ειδικά για το «πάγωμα» ενεργειακών πρότζεκτ όπως η μεταφορά αερίου από το Ισραήλ και η διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία, που ήταν ώριμα αλλά τώρα ουδείς ξέρει πότε και αν θα προχωρήσουν. Οπως μου έλεγε, μάλιστα, πηγή μου δεν αποκλείεται να έχουμε «πάγωμα» και άλλων δραστηριοτήτων όσο κορυφώνεται η ένταση στην περιοχή, ενώ αυτή τη στιγμή θεωρείται απίθανο το σενάριο της μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας. Η κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της, αλλά σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να επίκειται άγριος χειμώνας για τα ενεργειακά.

Διαφωνίες και αναθεωρήσεις

Διφορούμενες απόψεις ακούγονταν χθες στα «γαλάζια» κεντρικά για τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, επιχειρώντας με πιο καθαρό μυαλό μια πρώτη αποτίμηση. Διαπίστωσα λοιπόν, μιλώντας με τις πηγές μου, ότι εντός του «γαλάζιου» στρατοπέδου υπάρχουν διαφωνίες στην ανάλυση. Για κάποιους δεν προκύπτει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και τη ΝΔ από τις εξελίξεις στους μεγάλους δήμους της χώρας. Ενώ για άλλους προκύπτει ότι ήταν μήνυμα δυσαρέσκειας, μετά την υπερπολιτικοποίηση και την πόλωση της τελευταίας εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, για την ήττα στην Αθήνα, θεωρούν ότι στον Κώστα Μπακογιάννη έκανε κακό ο Μεγάλος Περίπατος και το ντιμπέιτ απέναντι στον Χάρη Δούκα. Σημειώνω ότι μέχρι προχθές πάντως στην Πειραιώς ήταν ενθουσιασμένοι για το ντιμπέιτ. Αναθεώρησαν, δηλαδή.

Αρση παρεξηγήσεων

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι όμως, ανεξαιρέτως, είναι ότι το μεγαλύτερο μήνυμα αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση ήταν η ήττα του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία. Και παρά την απόλυτη κάλυψη που παρείχε το Μαξίμου στον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, σας μεταφέρω ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους «γαλάζιους» για τις ατυχείς (εκ του αποτελέσματος, αν μη τι άλλο) δημόσιες δηλώσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτισε αμέσως τη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουρέτα, για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις.