Την αμετακίνητη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες προχωρούν σε προσαρμογές στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», καθώς και τη σκληρή θέση – επίσης αμετακίνητη – της κυβέρνησης για την υπόθεση του προφυλακισμένου εδώ και πέντε μήνες εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Στο τετ α τετ που τελικά υπήρξε έστω για λίγο στο περιθώριο της συνόδου μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Εντι Ράμα επιβεβαιώθηκε προς το παρόν το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες αναζήτησης επίλυσης, ωστόσο διαπιστώθηκε και στις συζητήσεις των ηγετών ότι Αθήνα και Τίρανα δεν βρίσκονται ακόμα εκεί. Εξ ου και το «μήνυμα» της ελληνικής πλευράς προς την αλβανική παραμένει αυστηρό.

Οι πρωθυπουργικές αναφορές άλλωστε επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά ότι η υπόθεση Μπελέρη εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ με σαφήνεια λειτούργησαν ως προειδοποίηση για τις προθέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη στάση της μπροστά στις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα με εκτενή αναφορά του στην υπόθεση, προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου (η Αλβανία είχε την εκ περιτροπής προεδρία, εξ ου και ήταν οικοδεσπότης ο αλβανός πρωθυπουργός), ο Μητσοτάκης καθόρισε την επίλυση του θέματος ως «αναγκαία προϋπόθεση» προκειμένου στη συνέχεια η Ελλάδα να κάνει το δικό της επόμενο βήμα: να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.

«Να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης. Δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας ωστόσο για το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί, έστω και παραμένοντας προφυλακισμένος.

Κατά πληροφορίες δεν αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραστεί ο ίδιος, αλλά πιθανότατα θα εκπροσωπηθεί στην επικείμενη τελετή στο τέλος του μήνα στη Δερβιτσάνη, όπου η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και θα τοποθετηθεί προτομή του, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μπροστά υπάρχουν άλλα κρίσιμα ορόσημα που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις. Αρχικά η δίκη του Μπελέρη, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και αναβλήθηκε, συνεχίζεται σήμερα στο Ειδικό Πρωτοδικείο για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Εγκλημα και αναμένεται να αποτελέσει μακρά διαδικασία.

Η έκθεση προόδου

Επιπλέον στις 8 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί η έκθεση προόδου της Κομισιόν για τις υποψήφιες χώρες, ανάμεσά τους η Αλβανία, με την Ελλάδα να έχει καταστήσει πλέον σαφές ότι η εξέλιξη της υπόθεσης Μπελέρη και οι χειρισμοί της αλβανικής πλευράς συνδέονται ευθέως με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Με άλλα λόγια, συνδέονται με το αν η Ελλάδα θα επιλέξει να προτάξει στις Βρυξέλλες τη σκληρή στάση της με κινήσεις που θα επιβραδύνουν τη διαδικασία, εγείροντας το θέμα του σεβασμού στο κράτος δικαίου.

«Η φίλη Αλβανία», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Μητσοτάκης, «έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις» σε μια «αδιαπραγμάτευτη αρχή» για την ευρωπαϊκή οικογένεια, τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Ενας σεβασμός», όπως είπε ο Μητσοτάκης, «ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει εκτός απροόπτου μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου επίσκεψη στο Βερολίνο και συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς, ενώ αργότερα τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων θα κορυφωθεί η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στη Γρανάδα.

Τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου απασχόλησαν θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, διμερή ζητήματα αλλά και η υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» επανέλαβε ο Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν «δύσκολο δρόμο» που απαιτεί «σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».