Με ψυχραιμία, έπειτα από τον δυσάρεστο αιφνιδιασμό που πάγωσε τα χαμόγελα της προηγούμενης εβδομάδας, αναλύεται σε Μαξίμου και Πειραιώς ο εκλογικός χάρτης, όπως αναδιαμορφώθηκε με μπαράζ ανατροπών – προεξαρχούσης της απώλειας της Αθήνας από τη ΝΔ – στον β’ γύρο της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με όσα συζητούνται στην κυβερνώσα παράταξη, εντοπίζονται σε τρία σημεία τα αίτια για τις 5+2 προχθεσινές ήττες (Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο και Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ενόσω αφενός περίμενε τουλάχιστον 3+1 νίκες σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία, Πελοπόννησο την οποία κέρδισε και Αθήνα που επεφύλασσε τελικά το ισχυρότερο «σοκ», αφετέρου αντιμετώπιζε τη Θεσσαλία ως μία κατηγορία από μόνη της με ειδικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, λένε ότι οι πολίτες ίσως δεν αναγνώρισαν ισχυρό πολιτικό διακύβευμα ή ενδεχομένως κάπου προεξόφλησαν το αποτέλεσμα, δείχνοντας την πλάτη και συνολικά στην κάλπη και ειδικότερα σε υποψηφίους της ΝΔ.

Δεύτερον, στον απόηχο αυτού υπάρχουν φωνές ότι γύρισε μπούμερανγκ στην ενδιάμεση εβδομάδα η μεγάλη πίεση – πολιτικοποίηση των αναμετρήσεων και ότι υπήρξαν επιμέρους λάθη στρατηγικής και επικοινωνίας.

Τρίτον, όλοι συμφωνούν ότι λειτούργησε η αντισυσπείρωση δυνάμεων, με την κομματική ηγεσία να παραδέχεται ότι αποτυπώθηκε κενό εμπιστοσύνης των πολιτών σε πρόσωπα τα οποία στήριξε.

Σε μέρες αναστοχασμού για το Μαξίμου, που προσπαθεί να δείξει ότι, διαβάζοντας τις εξελίξεις με καθαρό μυαλό, δεν βάζει φρένο στην κυβερνητική πολιτική, η αποτίμηση γίνεται σε δύο άξονες: από τη μία αναλύονται ξεχωριστά οι περιπτώσεις με έμφαση την αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα και Θεσσαλία και από την άλλη αξιολογείται η μεγάλη πολιτική εικόνα με βάση το συνολικό αποτέλεσμα. Αυτοί διαμορφώνουν την κεντρική γραμμή στο πλαίσιο (και) της αναγκαστικής επικοινωνιακής διαχείρισης. «Το μήνυμα ελήφθη» λένε στη ΝΔ για τον πρώτο άξονα, «δεν έχασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» προσθέτουν για τον δεύτερο άξονα που αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς. Εξάλλου αφήνουν αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του ΠΑΣΟΚ για θριαμβολογία χωρίς περιεχόμενο.

«Γειωμένη ομάδα»

Αναγνωρίζοντας ότι στη Θεσσαλία υπήρξε «μήνυμα» για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και απαντώντας για την Αθήνα ότι «κέρδισε ο Δούκας, έχασε ο Μπακογιάννης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να δώσει εικόνα «γειωμένης» ομάδας, όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός. «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες μας θεωρούν τέλειους, ούτε ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος σε τίποτα» είπε ο Παύλος Μαρινάκης. Ο ίδιος κάλυψε κυβερνητικά στελέχη – τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, συγκεκριμένα – που είχαν μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για αναφορές τους σχετικά με τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία και τα χρήματα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό στο φόντο σεναριολογίας που αρχίζει να φουντώνει εκ νέου σε βουλευτικά γραφεία για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, όσο κι αν πρωθυπουργικοί συνεργάτες αρνούνται ότι υπήρξε εκλογική αποδοκιμασία σε κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ναι στην «εμπιστοσύνη»

«Δεν πιστεύουμε στη λέξη “κυριαρχία”, πιστεύουμε στη λέξη “εμπιστοσύνη”, η οποία κρίνεται καθημερινά» ανέφερε επιπλέον ο Μαρινάκης. Μηνύματα για σύνεση και προσήλωση στη διαχείριση κρίσεων, στην καθημερινότητα και στις μεταρρυθμίσεις βάσει της εντολής που πήρε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές προδιαγράφονται από τον Μητσοτάκη στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός αφότου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους (το είπε δύο φορές, αν και αυτονόητο), ανοίγει σήμερα κύκλο συναντήσεων με τους νεοεκλεγέντες. Στόχος, το μήνυμα της «συνεργασίας», ενώ είναι σαφής ο συμβολισμός της απόφασης να καλέσει πρώτο στο Μαξίμου τον Δημήτρη Κουρέτα – τον μόνο που «έβαλε» σε περιφέρεια το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ.