Στη σειρά «άνθρωποι που έχουν περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο και διακρίνονται στην αυτοδιοίκηση» να καλησπερίσουμε και τον νέο δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη. Ο Κολιάδης έχει δουλέψει ως διερμηνέας ισπανόφωνων κυρίως ποδοσφαιριστών και προπονητών στον Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή και την ΑΕΚ πριν από μερικά χρόνια. Στον Ηρακλή είχε γίνει και γενικός αρχηγός, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Είχε εξαιρετική σχέση με τον Μανόλο Χιμένεθ τον καιρό που συνεργάστηκαν στην ΑΕΚ και για αυτό τον ακολούθησε και στο Κατάρ. Επέστρεψε και αφού χρειάστηκε να κάνει απεξάρτηση από τον τζόγο, βγήκε δήμαρχος!

Εχασε

Αντιθέτως θα εγκαταλείψει την δημαρχία της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης που συχνά απασχόλησε την αθλητική μας επικαιρότητα λόγω της ανάληψης της ευθύνης υλοποίησης από τον Δήμο Αθηναίων του περίφημου σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης που προβλέπει κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό και τη δημιουργία πάρκου στο σημερινό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οπως και να ‘χει, ο Μπακογιάννης θα συνδέσει το όνομά του με το νέο γήπεδο του ΠΑΟ και την αλλαγή της περιοχής των Αμπελοκήπων, όταν και εφόσον το σχέδιο θα υλοποιηθεί. Ομως δεν κατάφερε να εισπράξει τίποτα από τη μεθοδικότητα που έδειξε για την υλοποίησή του. Θυμίζω πως το πράγμα δεν ήταν καθόλου εύκολο, αφού για να δώσει ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ τη συγκατάθεσή του για την απαραίτητη παραχώρηση του «Απόστολος Νικολαΐδης» χρειάστηκε να ψηφίσουν τα μέλη του που αρχικά ήταν αντίθετα. Ο Μπακογιάννης φανερά προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την κατασκευή γηπέδου του ΠΑΟ ως απάντηση στις επικρίσεις για τον περίφημο Μεγάλο Περίπατο, που στάθηκε λόγος για να ταλαιπωρηθεί πολύς κόσμος για πολλούς μήνες στην οδό Πανεπιστημίου. Αποδείχτηκε ότι το να ποντάρεις σε γήπεδα ή και άλλα έργα που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Δείτε π.χ. την περίπτωση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννη Βούρου. Εκανε ό,τι μπορούσε να κάνει δήμαρχος για την ολοκλήρωση και την αδειοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ. Κι έχασε τις εκλογές από τον Γιάννη Τομπούλογλου.

Δυσφορία

Ο Μπακογιάννης δεν έπαιξε άσχημα το χαρτί του: μιλούσε συχνά για την κατασκευή «του ωραιότερου γηπέδου της Ελλάδας» χαϊδεύοντας και κομμάτι τα αφτιά των οπαδών του ΠΑΟ. Υπήρχαν, όμως, δυο προβλήματα. Το πρώτο ότι στον Δήμο Αθηναίων δεν υπάρχουν μόνο οπαδοί του ΠΑΟ: οι οπαδοί των υπολοίπων ομάδων με αυτές τις φιλοπαναθηναϊκές διακηρύξεις δεν ενθουσιάστηκαν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αναφορές στη Διπλή Ανάπλαση είχαν να κάνουν με φουτουριστικά σχέδια, ενώ η ταλαιπωρία στην Πανεπιστημίου ήταν καθημερινή. Η ιστορία της ελληνικής πολιτικής λέει ότι για να εισπράξεις ένα πολιτικό κέρδος από υποσχέσεις, πρέπει να μην ταλαιπωρείς τον κόσμο καθημερινά. Αν τον ταλαιπωρείς, τις διακηρύξεις δεν τις ακούει. Απλά περιμένει το πώς και πότε θα σου δείξει τη δυσφορία του.

Αδύνατον

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι στα σχέδια της Διπλής Ανάπλασης μετά τον ερχομό του νέου δημάρχου; Το αποκλείω. Πρώτον γιατί όλες οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί και η δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (υπό τον Παύλο Γερουλάνο) δεν είχε εκφράσει ποτέ την παραμικρή αντίρρηση: το πολύ πολύ ο Χάρης Δούκας να προσθέσει κάποια οικολογικά «θέλω» σε ό,τι έχει να κάνει με την πέριξ του γηπέδου ανάπλαση. Και δεύτερον, αν κάποιος θέλει να τηρηθούν κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα αυτός είναι σίγουρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Που όπως λέει κι ένας φίλος του είναι περισσότερο Παναθηναϊκός από ΠΑΣΟΚ. Πράγμα, λέω εγώ, αδύνατο.

Πρόοδος

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ δίνουν απόψε για την Ευρωλίγκα τα πρώτα τους παιχνίδια εκτός Ελλάδος. Είναι δυο πολύ δύσκολα ματς διότι τον μεν Ολυμπιακό φιλοξενεί στο Μιλάνο η Αρμάνι, τον δε ΠΑΟ στην Κωνσταντινούπολη η Φενέρ, οι οπαδοί της οποίας θα υποδεχτούν τον κόουτς Αταμάν ως μεγάλο εχθρό. Και η ιταλική ομάδα και η τουρκική έχουν ως στόχο την πρώτη τετράδα στην κανονική διάρκεια και το Final 4. Οποια ελληνική ομάδα κερδίσει θα έχει κάνει ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Πλην όμως και η ήττα εν προκειμένω δεν είναι καταστροφή: η Ευρωλίγκα είναι τεράστια σε μέγεθος διοργάνωση και προλαβαίνει ο καθένας να διορθώσει ακόμα και το χειρότερο ξεκίνημα. Πέρυσι η Ρεάλ Μαδρίτης είχε χάσει τα τέσσερα από τα πρώτα πέντε ματς και μάλιστα στη σειρά. Αλλά και στην πρώτη τετράδα τερμάτισε και την κέρδισε τη διοργάνωση. Το θέμα για τις ελληνικές ομάδες είναι να δείξουν πρόοδο.

Σκληρό

Είναι αλήθεια ότι στα πρώτα ματς της σεζόν και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ είχαν σημαντικές απουσίες: και απόψε θα έχουν. Ο ΠΑΟ, θα έχει πίσω τον Κώστα Σλούκα που δεν είχε αγωνιστεί στα παιχνίδια με την Μπάγερν και το Περιστέρι, αλλά θα του λείψουν πάλι ο Παπαπέτρου και ο Μήτογλου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το τέλος του Ολυμπιακός – ΑΕΚ (79-71) ανακοίνωσε ανακουφισμένος ότι θα έχει στο Μιλάνο τους δυο απόντες νεοφερμένους, τον Σίκμα και τον Γουίλιαμς Γκος: θα του λείψει μόνο ο ΜακΚίσικ. Αλλά η διαθεσιμότητα των παικτών και η φόρμα τους είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Οποιος έχει κάνει ελλιπέστατη προετοιμασία (ειδικά αν είναι και νεοφερμένος) είναι δύσκολο να μπει και να παίξει αμέσως καλά. Οι δυο προπονητές ξέρουν ότι οι ομάδες τους και πλήρεις να ήταν δεν θα ήταν έτοιμες. Για αυτό τον λόγο ο μεν Μπαρτζώκας, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα τα έβαλε με τη δυσκολία του προγράμματος, που είναι σκληρό μεν, πλην όμως ίδιο εδώ και χρόνια, ο δε Αταμάν, μετά το ματς στο Περιστέρι τα είχε με παίκτες όπως ο Βιλντόζα. Ενδεικτικό των παραπόνων που έχει από τους παίκτες του ο Τούρκος είναι ότι η προπόνηση στην οποία έπρεπε να τους δείξει βίντεο με τα λάθη τους στα πρώτα ματς κράτησε τέσσερις ώρες!

Δύσκολες

Και οι δυο προπονητές αποφεύγουν να σταθούν στις απουσίες. Ξέρουν ότι απουσίες έχουν πολλές ομάδες αυτό τον καιρό. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε στην πρεμιέρα τον Ταβάρεζ, η Μπάγερν ήρθε να παίξει με τον ΠΑΟ στην Αθήνα χωρίς τον Λούσιτς, η Φενέρ έχασε τον Ντόρσεϊ στο δεύτερο μόλις ματς στην Ευρωλίγκα, η Μονακό δεν έχει δει ακόμα τον Κέμπα Γουόκερ να πατάει παρκέ και δεν έχει και τον Λόιντ. Το θέμα είναι οι παρόντες, όχι οι απόντες: αυτοί πρέπει να αρχίσουν να δίνουν κάτι παραπάνω. Υπό αυτό το πρίσμα πιο πολύ κι από το αποτέλεσμα απόψε για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ μετράνε οι εμφανίσεις των παικτών τους. Οι νίκες είναι δύσκολες υποθέσεις.