Η Σκωτία εκδίδει το πρώτο της ομόλογο

Η Σκωτία θα αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές ομολόγων για πρώτη φορά, δήλωσε χθες ο ηγέτης της αποκεντρωμένης κυβέρνησής της Χάμζα Γιούσαφ, μια κίνηση που, όπως είπε, θα συμβάλει στην επίδειξη της αξιοπιστίας της χώρας καθώς το κόμμα του επιδιώκει την ανεξαρτησία, σύμφωνα με το Reuters. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μέχρι το τέλος αυτού του κοινοβουλίου η κυβέρνηση του SNP – με την επιφύλαξη φυσικά της δέουσας επιμέλειας και του κατάλληλου ελέγχου της αγοράς – θα βγούμε απευθείας στη διεθνή αγορά ομολόγων για πρώτη φορά με το δικό μας δικαίωμα» δήλωσε ο Γιούσαφ σε ομιλία του στο συνέδριο του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), χωρίς να προσδιορίσει το ποσό που θα αντλήσει από τις αγορές. Από τους «FΤ» διαβάζουμε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, την οικοδόμηση μιας πράσινης οικονομίας και τη διασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 300 εκατ. λίρες για τη μείωση των λιστών αναμονής στο NHS (εθνικό σύστημα υγείας) σε τρία χρόνια και 500 εκατ. λίρες σε πέντε χρόνια «για μια νέα υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας» στη Σκωτία.

Εξωδικαστικός με ευνοϊκότερους όρους

Βελτιώσεις στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού που αξιολογεί και προτείνει ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τράπεζες, Ταμεία και Εφορία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν και αυτό ακούγεται τεχνικό, η βελτίωση αυτή δίνει λύσεις για μεγαλύτερη διαγραφή χρέους ή για ευνοϊκότερο διακανονισμό σε σχέση με την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου. Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για την ενημέρωση και την επικοινωνία των εταιρειών διαχείρισης με τους οφειλέτες, ενώ θα ανοίγει τον δρόμο για χρηματοδοτήσεις από μη τραπεζικά ιδρύματα. Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων «Ηρακλής» δεν αναμένεται στο αρχικό σχέδιο, καθώς αναμένεται ακόμη η τυπική έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αποδείξεις και το κουμπί πανικού

Δεν έχουν τέλος τα κόλπα που σκαρφίζονται διάφοροι επιτήδειοι όχι μόνο για να φοροδιαφεύγουν αλλά και για να ξεγελούν τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Το νέο κόλπο που κυκλοφορεί στην αγορά είναι το «κουμπί πανικού». Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο εγκαθίσταται στον φορολογικό μηχανισμό (ταμειακή μηχανή) και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού, ακόμα και από κινητό τηλέφωνο. Μόλις ενεργοποιηθεί, δίνει εντολή στον φορολογικό μηχανισμό να εκδώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σύνολο των αποδείξεων που δεν έχουν κοπεί μέσα στη μέρα. Το κόλπο αυτό εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε γνωστό beach bar στο Καβούρι το οποίο είχαν επισκεφθεί και το καλοκαίρι και είχαν διαπιστώσει ότι δεν είχε κόψει αποδείξεις. Τότε οι ελεγκτές έβαλαν λουκέτο για 48 ώρες στην επιχείρηση. Ωστόσο το μάθημα δεν έγινε πάθημα και στον νέο έλεγχο που έγινε η ΑΑΔΕ διαπίστωσε ότι η επιχείρηση είχε εγκαταστήσει το κουμπί πανικού. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε τετραήμερο λουκέτο, λόγω υποτροπής.

Ερχεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Ψηφιακό πελατολόγιο σε γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων και άλλους επαγγελματίες ετοιμάζεται να επιβάλει η ΑΑΔΕ από το 2024. Πρόκειται για ένα ακόμα ηλεκτρονικό όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής που έρχεται σε συνέχεια της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θα συνδεθεί με το «myDATA». Ουσιαστικά αποτελεί μια σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι (γιατροί, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, κλινικές, συνεργεία κ.λπ.). Ο κατάλογος των επαγγελματιών που θα τηρούν υποχρεωτικά ψηφιακό πελατολόγιο είναι υπό διαμόρφωση, με τις επιχειρήσεις στον χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων να είναι από τους πρώτους κλάδους που θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, το ψηφιακό πελατολόγιο «θα είναι κάτι σαν τα παλιά πρόσθετα βιβλία, αλλά σε πιο απλοποιημένη μορφή» και ειδικά για τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων σημείωσε ότι στο ψηφιακό πελατολόγιο «θα δηλώνονται π.χ. οι προσκεκλημένοι για να έχει εικόνα η ΑΑΔΕ τι έσοδα θα περιμένει από αυτή την εκδήλωση».

Αριθμός προτεραιότητας

Η ψηφιακή πλατφόρμα για την «Εκδοση αριθμού προτεραιότητας» ξεκίνησε χθες και στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως η ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργεί ήδη για το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, Πειραιώς και Νήσων, και Αττικής. Η έκδοση του αριθμού προτεραιότητας από τον συναλλασσόμενο απαιτείται για όλες τις υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων πλην της παραλαβής πιστοποιητικών.

Ακρίβεια και σπατάλη

Η ετήσια σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα συνολικά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας τροφίμων (πρωτογενής παραγωγή, επεξεργασία-μεταποίηση, εμπόριο-διανομή, εστίαση, νοικοκυριά) ανέρχεται σε 2.048.189 τόνους, με την κατ’ άτομο παραγωγή οικιακών απορριμμάτων τροφίμων να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 89,2 κιλά, εκ των οποίων 38,7 κιλά βρώσιμα.