Καλύτερες ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού με ακόμη μεγαλύτερο, έως 28%, κούρεμα των ρυθμισμένων χρεών με εμπράγματη εξασφάλιση, ένταξη στον εξωδικαστικό περισσότερων οφειλετών, αλλά και ενισχυμένο «δίχτυ» προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, φέρνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τι προβλέπεται

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, προβλέπει:

Εξτρα «κούρεμα» έως 28% των οφειλών για το σύνολο των οφειλετών και για δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματη ασφάλεια, με βελτίωση του σχετικού αλγορίθμου. Με τον αλγόριθμο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ’ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους. Με την κατάργηση του ελάχιστου ποσού ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους του δανείου που καλύπτεται με εμπράγματη ασφάλεια για ένα δάνειο π.χ. ύψους 100.000 ευρώ με εμπράγματη ασφάλεια σε ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ, το ποσό του δανείου που ρυθμίζεται από 45.220 ευρώ περιορίζεται στα 32.500 ευρώ με το «κούρεμα» να φτάνει το 28%.

Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών όπως προκύπτει από τον αλγόριθμο. Ο αλγόριθμος προσδιορίζει το τελικό ποσό αποπληρωμής, το ύψος του «κουρέματος» και τον αριθμό των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, την αξία της περιουσίας του κ.ά. Σήμερα το 50% των προτάσεων ρύθμισης που απορρίπτονται από τους servicers αντιστοιχούν σε ευάλωτους οφειλέτες. Με το νέο καθεστώς θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Με την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί κατά του οφειλέτη, ο οποίος αποκτά τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του χωρίς να εξαρτάται από τυχόν απόρριψη – έστω και αιτιολογημένη – της πρότασης του εξωδικαστικού από την πλευρά των servicers.

Το επιτόκιο των ρυθμίσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς σήμερα είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και γίνεται 3% σταθερό. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.

Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Καταργείται η υποχρέωση του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα από τα 12 έτη το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου του από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα όσων πτωχεύουν σε τιμή 30% χαμηλότερη της πρώτης προσφοράς (που ταυτίζεται με την εμπορική αξία). Το όφελος της έκπτωσης θα παρέχεται και στον οφειλέτη (πτωχεύσαντα) κατά την επαναγορά του ακινήτου του. Θεσπίζεται η υποχρέωση εκ μέρους του οφειλέτη της πρόσβασης του εμπειρογνώμονα στην κατοικία προκειμένου να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου, ενώ εάν διαπιστωθούν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης λόγω του θεσμικού πλαισίου, θα απαλλάσσεται ο Φορέας από την υποχρέωση αγοράς.