Στοιχεία σοκ

από τη ρύπανση

Τα αποτελέσματα δείχνουν αρκετά επιβαρυμένα νερά (επιφανειακά και υπόγεια). Κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι ανιχνεύθηκαν σε σημεία του Σοφαδίτη ποταμού, τόσο κοντά στην περιοχή των Σοφάδων όσο και στην περιοχή του Παλαμά. Επιπροσθέτως, και στα δύο παραπάνω σημεία ανιχνεύθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις φαρμακευτικών και αγροχημικών ενώσεων.

Η ταυτότητα

Οι περιοχές της έρευνας στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της Θεσσαλίας όπου έγινε δειγματοληψία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ στις 19/9/2023 από επιλεγμένα σημεία, από γεωτρήσεις και ποταμούς περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», ώστε να προκύψει μια ενδεικτική εικόνα της ποιότητας των νερών έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν. Η ανάλυση έγινε από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Πού έγινε

η δειγµατοληψία

Τα δείγματα ελήφθησαν από 4 περιοχές στο Νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα από τον ποταμό Σοφαδίτη (περιοχές Σοφάδες και Παλαμάς) και από δύο γεωτρήσεις (περιοχές Σοφιάδα και Ματαράγκα)