«Η ηγεσία ενός κόμματος δεν είναι μόνο ο πρόεδρός του, είναι και τα στελέχη, είμαστε όλοι παρόντες (…). Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν είναι ένα κόμμα προεδρικοκεντρικό, είναι ένα κόμμα των μελών». Ετσι σχολίασε τη συμμετοχή του αρχηγού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια μπηχτή για τον “τεράστιο πολιτικό”, τον “γίγαντα” πρώην πρόεδρο. Είχε μετατρέψει ο Τσίπρας ένα αριστερό κόμμα σε αρχηγοκεντρικό; Τς, τς, τς.

Χαρακτήρας

Ρώτησαν τον Γιώργο Τσίπρα για το επεισόδιο που φέρεται να προκάλεσε ο υπερσυντονιστής του συριζαϊκού κοινοβουλευτικού έργου άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του κι εκείνος το διέψευσε. Δεν έγινε τίποτα, ισχυρίστηκε. Δεν είχαν καν έντονο διάλογο, επέμεινε. Να προσπαθείς, πάντως, να πείσεις ότι ο λάτρης των μπινελικίων και των απειλών έκανε με αυτούς που βλέπει σαν εσωκομματικούς εχθρούς μια εποικοδομητική συζήτηση είναι σαν να λες ότι οι μουλάδες στο Ιράν δεν απαγχονίζουν τους διαφωνούντες με το καθεστώς τους.

Πόλεμος

Τη μέρα που το κόμμα του σφάζεται στα όργανα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται γκλόμπαλ και υπεράνω. Ποστάρει για τον πόλεμο. Για να πει – ορθώς – ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε όλοι με τους Ισραηλινούς των Κιμπούτς που θρηνούν τους ανθρώπους τους και με τους Παλαιστίνιους της Γάζας που θρηνούν τους δικούς τους». Βέβαια, στις 595 λέξεις της ανάρτησής του δεν περιλαμβάνεται ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» για τη Χαμάς. Μερικές αριστερές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα.

Απόρριψη

Δεν έχει πρόβλημα με προγραμματικές συνεργασίες με το σύνολο των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου ο Νίκος Βούτσης. Αλλά προτάσεις για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρώο κεντροαριστερό κόμμα ώστε να υπάρξει συγχώνευση με το ΠΑΣΟΚ τις απορρίπτει – όπως και πολλοί παλαιοί σύντροφοι. Μεταξύ μας, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Γιατί δεν τις συζητάει καν η πράσινη πλευρά. Ειδικά τώρα που δεν έχει λόγο να φορτωθεί στις πλάτες της ένα κόμμα που μοιάζει με κουτσή πάπια.