Για να πούμε την αλήθεια, το κείμενο των 596 λέξεων είναι μια σούπα. Τα γνωστά για τις αγριότητες της μιας πλευράς που δεν πρέπει να οδηγήσουν την άλλη σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, για το ότι είμαστε με τους Ισραηλινούς που θρηνούν τους ανθρώπους τους και με τους Παλαιστίνιους που θρηνούν τους δικούς τους, για τη φρίκη από το μακελειό σε νοσοκομείο της Γάζας (που «σύμφωνα με τα ΜΜΕ» – δηλαδή; – διαπράχθηκε από την ισραηλινή αεροπορία) και για το πόσο «αδιανόητο» είναι η ηγεσία της ΕΕ να μην αναλαμβάνει ενεργό διπλωματικό ρόλο «για προστασία των αμάχων, κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των απαχθέντων». Η Ούρσουλα πρέπει να έχει χάσει τον ύπνο της: τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής;

Μεγάλο ενδιαφέρον, αντιθέτως, παρουσιάζει η ανταπόκριση που είχε η συγκεκριμένη ανάρτηση στο Facebook. Καρδούλες, υψωμένες γροθιές, κόκκινα τριαντάφυλλα, παθιασμένα χειροκροτήματα, 3.400 like μέσα σε πέντε ώρες και 260 σχόλια. Σταχυολογώ μερικά από αυτά: «Ηγέτης!!!», «Μπράβο!», «Μας λείπεις πρόεδρε», «Number One», «Ηγέτη μας», «Αλέξη μας», «Ο ηγέτης της καρδιάς μας», «Super», «Εκκωφαντική η απουσία σου», «Πόσο μας λείπεις Αλέξη μας», «Respect».

Είναι πασιφανές. Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποζητούν τον σημερινό πρόεδρο που λείπει σε ταξίδι για δουλειές, αλλά τον προκάτοχό του που τα βρόντηξε από πίκρα επειδή οι ψηφοφόροι τον αποδοκίμασαν. Δεν μετρούν τις ώρες για την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να ξεκινήσει τις διαγραφές και να βάλει τάξη στο κόμμα, αλλά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, ώστε να εμπνεύσει, να ενώσει και να κάνει όλα τα λουλούδια να ξανανθίσουν.

Γιατί είναι αλήθεια ότι αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει ακριβώς ανθόκηπο. Για κάποιον περίεργο λόγο, οι «παλιοί» δεν τρελαίνονται να έχουν διοικητή, ή έστω υποδιοικητή, τον Παύλο Πολάκη και να τους λέει τι να κάνουν. Δεν είναι ικανοποιημένοι με την αναβολή του συνεδρίου και την εν γένει «αμερικανοποίηση» του κόμματος. Και σίγουρα δεν αισθάνονται καλά, από εκεί που είχαν το πάνω χέρι στις κινήσεις για την ένωση της Κεντροαριστεράς, να έχουν πέσει τώρα στα πόδια του Νίκου Ανδρουλάκη και να εισπράττουν αγέρωχες αρνήσεις.

Και για όποιον δεν κατάλαβε, το κείμενο που κατέθεσαν χθες 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας πριν από τη συνεδρίαση του οργάνου καταγγέλλει τις «πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος, την ταύτιση των θέσεων του Κασσελάκη μ’ εκείνες του Μητσοτάκη, τις «πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα», αλλά και τις «υβριστικές επιθέσεις από ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου προέδρου εναντίον στελεχών του κόμματος» – τις οποίες παρακολουθεί «εμβρόντητη» η κοινή γνώμη.

Εμβρόντητος θα πληροφορήθηκε την ύπαρξη των τρολ και ο ηγέτης Αλέξης. Πρωτοφανή πράγματα, στ’ αλήθεια.