Οταν διαδόθηκε ότι έπεσε ρουκέτα στο χριστιανικό νοσοκομείο Αλ Αλί της Γάζας, πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ισραήλ. Οτι είναι μια δολοφονική μηχανή κι ότι δεν σέβεται τις ζωές αμάχων και ασθενών. Ολα αυτά, μαζί με πληροφορίες ότι υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιοι νεκροί από την επίθεση. Σύντομα, πολλά ΜΜΕ υιοθέτησαν αυτές τις πληροφορίες και άρχισαν να τις μεταδίδουν. Ταυτόχρονα, στις χώρες του ισλαμικού κόσμου ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και της Δύσης. Συνέπεια πρώτη, σοβαρότατη: η τετραμερής σύνοδος στο Αμμάν, στην οποία είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες για εκτόνωση, ακυρώθηκε. Στην ουσία, η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην περιοχή χάνει το μεγαλύτερο μέρος του νοήματός της.
Στο μεταξύ, αργότερα, τα περισσότερα ΜΜΕ κατανόησαν ότι υιοθετώντας τις πληροφορίες που διακινήθηκαν μέσω της Γάζας ως βεβαιότητα έπαιξαν ένα σοβαρό παιχνίδι κατά των προσπαθειών εξομάλυνσης – και κάποια ανέκρουσαν πρύμνα: δεν υπάρχει ακριβής αριθμός νεκρών, δεν επλήγη ακριβώς το νοσοκομείο, η ρουκέτα έπεσε σε μια αυλή του, αλλά κυρίως δεν είναι βέβαιο ότι η ρουκέτα έφυγε από το Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί εργάστηκαν πολύ για να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη. Μέτρησαν πόσες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και πόσες δεν έφτασαν πάνω από το Ισραήλ (οι περισσότερες εξουδετερώνονται από το αντιπυραυλικό σύστημα που λειτουργεί). Συνέκριναν τον κρατήρα που αφήνουν όταν εκρήγνυνται οι ρουκέτες του ισραηλινού στρατού με εκείνες της Χαμάς. Επικαλέστηκαν μια υποκλαπείσα συνομιλία. Χθες βρήκαν και δημοσίευσαν την πορεία μιας ρουκέτας που φέρεται να εκτοξεύτηκε από τη Γάζα και ακολούθησε λανθασμένη πορεία. Με τη θέση του Ισραήλ ταυτίστηκε χθες και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Είναι λογικό το Ισραήλ να μη θέλει να δώσει επιχειρήματα απανθρωπισμού και παραβίασης των κανόνων στον αντίπαλό του. Η Χαμάς εγκλημάτησε με τρόπο ειδεχθή. Το Ισραήλ δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει μη αναλογικά μέσα για να απαντήσει, το αποδεικνύουν η καθυστέρηση της χερσαίας επίθεσης και οι παρατάσεις στη διορία που δίνεται στους αμάχους για να αποχωρήσουν. Επιπλέον, οι δυτικές χώρες-σύμμαχοι του Ισραήλ επιδιώκουν, ευλόγως, να το αποτρέψουν από μια στρατιωτική δράση που θα είναι αποτέλεσμα τυφλής εκδίκησης. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει συνεχώς την ανάγκη πολιτικής προοπτικής στην όποια απάντηση του Ισραήλ. Τα ίδια είπε χθες σε συνέντευξή του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ακρότητα δεν ταιριάζει στο Ισραήλ, αλλά ούτε και το συμφέρει. Είναι πλέον ορατό ότι η βαναυσότητα της επίθεσης των δολοφόνων της Χαμάς κατά αμάχων στο Ισραήλ σκόπευε ακριβώς να παρασύρει τον αντίπαλο σε ανάλογες ακρότητες – για τη Χαμάς, άλλωστε, οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν χρησιμεύσει ως ανθρώπινη ασπίδα. Ο στόχος μπορεί να είναι πολύ μεγάλος: μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση, μια μεγάλη σύρραξη στην περιοχή με μεγεθυμένο το μόνιμο αίτημα του ισλαμισμού να εξουδετερώσει το κράτος του Ισραήλ, που θα αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία αλλά και την παγκόσμια τάξη.
Πληθαίνουν άλλωστε όσοι επιβουλεύονται την παγκόσμια και επιδιώκουν πάση θυσία τη διαταραχή της – όχι μόνο στον ισλαμικό κόσμο, ούτε μόνο στη Ρωσία, αλλά και μέσα στον δυτικό κόσμο, όπου έχουν ριζώσει και απλώσει δίκτυα ταυτοτικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της δημοκρατίας.
Ουσιαστικά, δηλαδή, τον πολιτισμό της ελευθερίας, της ανοχής, της αλληλεγγύης.
Ζούμε σε ασφαλείς πόλεις;
Είναι εύλογη η ανησυχία του έλληνα Πρωθυπουργού για την ασφάλεια της χώρας – και ιδίως για τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από δυνάμεις που αρνούνται τους κανόνες του κράτους δικαίου για διάφορους λόγους. Είναι σωστή η κυβερνητική πρόνοια για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, αφού στη νέα συνθήκη, μετά το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, το θέμα της αδυναμίας ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και στις κοινωνίες της Ευρώπης μεταναστευτικών ρευμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ζητήματα ασφάλειας. Μεγάλες εκτάσεις του ιστορικού κέντρου που έχουν εγκαταλειφθεί από τους παλαιούς κατοίκους της έχουν πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά γκέτο – αφού φιλοξενούν κάθε είδους παραβατικότητα. Στις περιοχές αυτές, ιδίως τη νύχτα, είναι αδύνατη η κυκλοφορία όχι γυναικών αλλά κάθε πεζού. Ομως είναι ανάγκη να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της πόλης και της χώρας, το κράτος και η δημοτική Αρχή οφείλουν να δουν το θέμα και βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου. Είμαστε ανεκτική κοινωνία, η διαφορετικότητα είναι ευλογία, αλλά με έναν όρο: ότι ο άλλος, ο διαφορετικός δεν βλέπει εχθρικά την κοινωνία που τον έχει υποδεχτεί.