Ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο επιμένει στη συζήτηση για προοδευτική συνεργασία. Αλλά πλέον μπορούμε να πούμε πως επιδιώκει να πάρει πάνω του τη συζήτηση αυτή, παρά τα αρνητικά μηνύματα που εισπράττει από παντού. Επανήλθε στο θέμα, λοιπόν, χθες, με μια ανάρτηση για την επέτειο της «Αλλαγής» του 1981. Οπου φρόντισε να προσθέσει την εξής κατακλείδα: «Είναι η ώρα να συσπειρωθούν ξανά οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, γύρω από ένα όραμα, απέναντι στον πελατειασμό και τον αυταρχισμό της συντηρητικής παράταξης, με οδηγό τον ήλιο που ζέστανε και τότε τις αγωνίες και τα όνειρά μας». Σε απλή μετάφραση, καλεί σε προοδευτική συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το ΠΑΣΟΚ, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.
Ευγενικές αρνήσεις
Θα επιμείνω, ωστόσο, ότι τα μηνύματα που εισπράττει ο πρώην πρωθυπουργός είναι από ευγενικά αδιάφορα έως αρνητικά, από όσους συνομιλητές του έχει επιχειρήσει να κινητοποιήσει υπέρ της συνεργασίας. Συνομιλητές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλην, φυσικά, όσων έχουν ήδη δημοσίως εκφραστεί υπέρ της ιδέας αυτής. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν χρειάζεται καν να πω ότι δεν συζητά άλλη στρατηγική πέραν της αυτόνομης πορείας.
Ο Τσίπρας χτίζει διεθνές προφίλ
Μιας κι έπιασα τους πρώην, παρατήρησα ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε αυτές τις ημέρες δυναμικά στα social media έπειτα από διαδικτυακή «αφωνία» τεσσάρων μηνών, για να ανεβάσει τις παρεμβάσεις του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χθες μάλιστα επανήλθε με μακροσκελή τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ, καταδικάζοντας τη βία και των δύο πλευρών και καλώντας την ΕΕ να επιδείξει «ενεργό διπλωματικό ρόλο στην περιοχή για την αποκλιμάκωση και την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης». Εσπευσε νωρίς νωρίς, πάντως, να αποδώσει την ευθύνη στους Ισραηλινούς για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας. Σας το έχω ξαναπεί: έτσι θα το πάει ο Τσίπρας. Θα ασχολείται με τα μεγάλα θέματα, διεθνή, θεσμικά κ.ά., και θα επιδιώξει να χτίσει διεθνές προφίλ. Ακούγεται, μάλιστα, ότι θέλει να ενεργοποιήσει περισσότερο και τις διεθνείς επαφές του, με συναντήσεις και ταξίδια…
Συστάσεις Τασούλα για κοσμιότητα
Ο Κώστας Τασούλας στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου είχε κάνει δώρο στους βουλευτές από ένα βιβλιαράκι με τον Κανονισμό της Βουλής. Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να τους χαρίσει και κάποιον οδηγό των βασικών κανόνων του σαβουάρ βιβρ. Διότι έχει καταγράψει διάφορες παρεκτροπές, λεκτικές κυρίως, από βουλευτές κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων. Και ήδη αναγκάστηκε να τους κάνει συστάσεις να αποφεύγουν τη λεκτική βία και να μην εκτοξεύουν κάθε τρεις και λίγο προσβλητικές και υβριστικές εκφράσεις. «Οι αψιμαχίες επιτρέπονται, δεν επιτρέπονται η λεκτική βία και η ανάρμοστη συμπεριφορά», είπε ο Τασούλας, ζητώντας να ακολουθούν το τρίπτυχο «σοβαρότητα – ευπρέπεια της εικόνας – άνεση στη ροή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Νέα άρση ασυλίας για τον Πολάκη
Τον Παύλο Πολάκη πάντως τον είδα ήρεμο χθες, για τα δεδομένα του δηλαδή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που συζητούσε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του, έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο «γαλάζιος» βουλευτής Περικλής Μαντάς. Ο Πολάκης προέτρεψε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν κατά την κρίση τους, λέγοντας, ωστόσο, ότι ίσως να είναι καλύτερα να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια. Θυμίζω ότι είχε κατηγορήσει τον Μαντά ότι έχει offshore εταιρεία και, προφανώς, θέλει να δικαστεί γι’ αυτό. Η Επιτροπή τον άκουσε, λοιπόν, και ψήφισε ομόφωνα υπέρ της άρσης.
Η έδρα δεν επιστρέφεται
Πιέσεις ασκούνται στον διαγραφέντα – νυν ανεξάρτητο – βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχάλη Χουρδάκη, να παραδώσει την έδρα του, αλλά εις μάτην. Οπως με διαβεβαιώνει συνομιλητής του το ενδεχόμενο αυτό «δεν παίζει», καθόλου μάλιστα. Γι’ αυτό και η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει και χθες, όταν ανακοινώθηκε επισήμως στην Ολομέλεια της Βουλής ότι τίθεται εκτός ΚΟ της Πλεύσης, έβαλε τους βουλευτές να συνυπογράψουν ανακοίνωση προτρέποντάς τον «να παραδώσει την έδρα που του δόθηκε, χωρίς να υπάρξει παραπάνω κόστος για τη συλλογική μας προσπάθεια αλλά ούτε για τον ίδιο». Το κείμενο υπογράφουν όλα τα μέλη της ΚΟ με εξαίρεση τη βουλευτή-μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου-Χουρδάκη (πάλι καλά να λέμε). Σημειώνω, πάντως, ότι στο κείμενο επιβεβαιώνουν την πληροφορία που σας είχα γράψει, ότι δηλαδή το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Χουρδάκης στήριξε συγγενικό του πρόσωπο που κατέβηκε με δεξιό συνδυασμό στις αυτοδιοικητικές.