Υστερα από πολύμηνη καθυστέρηση και πολλές παρεμβάσεις στελεχών της αγοράς, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», σε μια πρώτη προσπάθεια να ανοίξουν οι 750.000 κλειστές κατοικίες και να αποκλιμακωθεί η αυξημένη ζήτηση που εκτοξεύει και τις τιμές στην αγορά ακινήτων.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών κατοικιών στην Ευρώπη, με το 15% του συνολικού αποθέματος κατοικιών της χώρας να χαρακτηρίζονται «ορφανά».
Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αναμένεται να βγάλει από τη φαρέτρα της δύο σημαντικά «όπλα» ώστε να προκύψουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά.
Ειδικότερα, με το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που έχει μείνει στα χαρτιά από το 2022, θα επιδοτούνται ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων για την αναβάθμισή τους.
Οπως έχει γίνει γνωστό, στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.
Παράλληλα, το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών, ενώ οι εντασσόμενοι θα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.
Κοινωνικές κατοικίες
Αντίστοιχα, από το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής, με στόχο την ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
Από την καταγραφή που έχει γίνει εν όψει της εφαρμογής του προγράμματος, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική.
Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος ύστερα από διαγωνισμό, ο οποίος θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.
Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Υψηλότερα έσοδα από τα all inclusive
Περισσότερα χρήματα στον ελληνικό τουρισμό «αφήνουν» πλέον οι τουρίστες που επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους τα all inclusive ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το 2022, ένας στους τέσσερις ξένους επισκέπτες έκανε διακοπές σε all inclusive καταλύματα.
Σε απόλυτους αριθμούς, καταγράφηκαν στη χώρα μας 7 εκατ. αφίξεις για all inclusive διακοπές στο προϊόν «ήλιος και θάλασσα» επί συνόλου 27,8 εκατ. αφίξεων.
Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, οι τουρίστες που επέλεξαν τις all inclusive ξενοδοχειακές μονάδες πραγματοποίησαν 61,2 εκατ. διανυκτερεύσεις, δηλαδή, το 28% του συνόλου των διανυκτερεύσεων, που ανήλθε σε 216,9 εκατομμύρια.
Δαπάνες
Σε επίπεδο εισπράξεων, από τη συνολική δαπάνη των 9,2 δισ. ευρώ (σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα του τουρίστα, δηλαδή, αυτά που δαπανώνται εντός της χώρας για διαμονή, εστίαση κ.λπ. και αυτά που κατευθύνονται σε tour operators, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.) τα 5,5 δισ. ευρώ παρέμειναν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το 30% του συνόλου των εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό, που πέρυσι ανήλθε σε 17,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, που καταρρίπτει την πεποίθηση ότι πρόκειται για διακοπές χαμηλής δαπάνης, οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για «ήλιο και θάλασσα» και επιλέγουν τα all inclusive ξενοδοχεία δαπανούν πλέον περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους μεμονωμένους επισκέπτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Τουρκία.
Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών που επέλεξαν all inclusive ξενοδοχειακές μονάδες, στην Ελλάδα ανήλθε στα 1.307 ευρώ, στην Ισπανία ήταν 1.259 ευρώ και στην Τουρκία 1.108 ευρώ.
Η αντίστοιχη μέση δαπάνη των μεμονωμένων τουριστών στην Ελλάδα ήταν 1.156 ευρώ, στην Ισπανία 1.029 ευρώ και στην Τουρκία 1.038 ευρώ.