Οι νέοι αυστηροί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των χρηστών στο Διαδίκτυο, γνωστοί ως νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ή Digital Services Act – DSA, έχουν προκαλέσει κόντρες μεταξύ της ΕΕ και των τεχνολογικών γιγάντων όπως το X – πρώην Twitter –, το YouTube και το TikTok.
Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση του Χ και με αφορμή τους κανόνες ιδιωτικότητας και προστασίας των χρηστών του Διαδικτύου από την ΕΕ, ο Ιλον Μασκ φερόταν ότι θα κόψει τελείως την πρόσβαση στο Χ/Twitter χρηστών από την Ευρώπη, κάνοντας ουσιαστικά την πλατφόρμα μη προσβάσιμη στην ήπειρο. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν από πηγές του Business Insider. Ο ιστότοπος Gript από την Ιρλανδία ανέφερε ότι ο ίδιος ο Μασκ αρνήθηκε πως εξετάζει να μην είναι προσβάσιμη η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X/Twitter στην Ευρώπη. Πάντως η Κομισιόν απαίτησε την περασμένη εβδομάδα από τον Μασκ και την εταιρεία του να αφαιρέσει συγκεκριμένο περιεχόμενο από την πλατφόρμα που αφορούσε παραπληροφόρηση για τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς.
Συμμόρφωση
Ο επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Επιτροπή «διερευνά επίσημα τη συμμόρφωση του Χ» με τον νέο νόμο και ζήτησε επίσημα λεπτομερείς πληροφορίες από την πλατφόρμα για τις ενέργειες της εταιρείας για τον μετριασμό και την αφαίρεση επιβλαβών ή τοξικών πληροφοριών, όπως τις χαρακτήρισε. Ολα αυτά γίνονται ειδικά με αφορμή στις συγκρούσεις Ισραήλ και Χαμάς.
Η νομοθεσία DSA τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο και απαιτεί από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η X να διαθέτουν «αποτελεσματικά και διαφανή» όπως αποκαλούνται συστήματα για τον έλεγχο και την αφαίρεση ψευδών, παραπλανητικών και επιβλαβών πληροφοριών.
Μια τέτοια κίνηση από τον Μασκ θα ήταν παρόμοια με την απόφαση της Meta να αποκλείσει τους χρήστες από την Ευρώπη από το να έχουν πρόσβαση στη νέα της εφαρμογή Threads, η οποία λειτουργεί ανταγωνιστικά με το X/Twitter. Η Meta το έκανε για τους ίδιους λόγους που σχετίζονται με την DSA.
Ο Μπρετόν επικοινώνησε επίσης με τους ιδιοκτήτες των YouTube και Tiktok, προειδοποιώντας τους ότι θα αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις εάν και αυτοί δεν κάνουν τις αντίστοιχες πλατφόρμες τους να πληρούν τη νομοθεσία της ΕΕ. Προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tiktok, Shou Zi Chew, ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για τη διάδοση «παράνομου περιεχομένου» και «παραπληροφόρησης» αναφέροντας ότι αυτή έχει «ιδιαίτερη υποχρέωση να προστατεύει τα παιδιά και τους εφήβους από βίαιο περιεχόμενο και τρομοκρατική προπαγάνδα – καθώς και από προκλήσεις θανάτου και δυνητικά απειλητικό για τη ζωή περιεχόμενο».