Την πιστοποίηση καταλληλότητας, το γνωστό και απαραίτητο «Fit and Proper» που θα πρέπει να έχει ο στρατηγικός επενδυτής κάθε τράπεζας στην Ελλάδα και στο ευρωσύστημα, έλαβε χθες η Thrivest Holding από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το πράσινο φως δόθηκε στη Thrivest Holding και στους μετόχους της Αλέξανδρο Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη ύστερα από τη θετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του σχεδίου της Thrivest Holdings για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα μας μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, όπου κατέχει το 44%. Η Παγκρήτια Τράπεζα έχει ήδη εισέλθει ως ιδιώτης επενδυτής στην Attica Bank με ποσοστό 5,57%. Στόχος, η στήριξη του σχεδίου εξυγίανσης της Attica Bank και η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Η ΕΚΤ, κατά την αξιολόγηση, έλαβε υπόψη – πέραν των πέντε συγκεκριμένων κριτηρίων για τη φήμη, τη γνώση και εμπειρία και την πλήρη κανονιστική και εποπτική συμμόρφωση – και αυτό που έχουν δηλώσει οι μέτοχοι της Thrivest, ότι δηλαδή το κίνητρο της εισόδου της στην Παγκρήτια Τράπεζα με 44% στο μετοχικό κεφαλαίο δεν είναι άλλο παρά «η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου μέσα από επενδύσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

Και η Citi βλέπει επενδυτική βαθμίδα

Το σενάριο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Standard & Poor’s προκρίνει και η Citi, καθώς, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, οι επιδόσεις δικαιολογούν να λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και από αυτόν τον οίκο, μετά την αναβάθμισή της από την DBRS στις 15 Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ακόμα από τη Moody’s, ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά κρατικά σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Και σε αυτό το πλαίσιο, η Citi συστήνει στους επενδυτές να κρατήσουν εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα.

Μικρότερες εκδόσεις ομολόγων το 2024

Χαμηλότερα από τις εκδόσεις του 2023 αναμένεται να κινηθεί η Ελλάδα την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η οποία βλέπει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων περίπου 10 δισ. ευρώ το 2024, έναντι 12 δισ. ευρώ το 2023, μέσω δημοπρασιών και κοινοπραξιών. Το 2024 υπάρχουν περίπου 2 δισ. ευρώ από αποπληρωμές ελληνικών ομολόγων και 6 δισ. ευρώ από αποπληρωμές δανείων (από τα μνημόνια) και περίπου 2-3 δισ. ευρώ από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU), συμπεριλαμβανομένων των εκταμιεύσεων από το ταμείο REPowerEU το 2024.

Νέος πρόεδρος των Ξενοδόχων ο Ι. Χατζής

Ο Ιωάννης Χατζής από την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου είναι από χθες ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Η ανάδειξη του Ι. Χατζή στη θέση του προέδρου της ΠΟΞ έγινε κατά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας, τα μέλη του οποίου προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές της Ομοσπονδίας, έπειτα από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου ΔΣ και του προέδρου της, Γρηγόρη Τάσιου. Με 7 ψήφους υπέρ, έναντι 4 ψήφων που έλαβε ο Μανώλης Γιαννούλης (από την Ενωση Ξενοδόχων Χανίων) και μιας λευκής, ο Ιωάννης Χατζής είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ, διαδεχόμενος τον Γ. Τάσιο.

Εξετάζονται κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Με την αγορά των ηλεκτρικών να αναπτύσσεται σταθερά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) να φθάνουν πλέον στο 5% των συνολικών πωλήσεων, εξαντλήθηκαν τον περασμένο μήνα οι πόροι (επιδοτήσεις) του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», χωρίς πλέον να γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις υπαγωγής. Οπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται με προτεραιότητα τα επόμενα βήματα, ώστε να ενισχυθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και η χώρα μας να συγκλίνει ακόμα περισσότερο με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις.

Καταβολές αποζημιώσεων

Πραγματοποιήθηκαν οι νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της χώρας, και δη στη Θεσσαλία. Μέσα στην εβδομάδα πιστώθηκαν 2,3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών. Καταβλήθηκαν 1,3 εκατ. ευρώ σε 267 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Επίσης, έγιναν πληρωμές ύψους 990.000 ευρώ προς 495 επιχειρήσεις ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Νέο μήνυμα από Fed για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έδωσε σήμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης αργότερα, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δουν περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης. Μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης είπε: «Θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής και για πόσο καιρό η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων». Τα σχόλια του Πάουελ επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου.