Στην αναμόρφωση, εντός του έτους, της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), την οποία λαμβάνουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου. Αυτό σημαίνει ότι η αναμόρφωση της εισφοράς (πρόκειται για μια κρυφή φορολόγηση) θα οδηγήσει σε αυξήσεις στην κατηγορία αυτή των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια στελέχη, η νέα ΕΑΣ θα έχει 3 ή 4 κλίμακες και θα επιβάλλεται όχι σε όλο το ποσό σύνταξης αλλά επί της διαφοράς σύνταξης από τη μια κλίμακα στην άλλη. Σήμερα η ΕΑΣ πιάνει όλο το ποσό με 9 κλίμακες, που ξεκινούν από τα 1.400 ευρώ και άνω με ποσοστά 3%, 6%, 7%, 9%, 10%, 12%, 13% και 14%. Το νέο σύστημα μπορεί να έχει 4 κλίμακες με ποσοστά (ενδεικτικά) 12%, 15%, 25%, και 28% επί της διαφοράς σύνταξης της κάθε κλίμακας.
Για παράδειγμα, σήμερα ο συνταξιούχος που παίρνει 1.710 ευρώ περνάει στην κλίμακα του 6% για όλο το ποσό και η κράτηση είναι 102,6 ευρώ. Με το νέο σύστημα εξετάζεται η πρώτη κλίμακα να είναι από τα 1.400 ως τα 1.800 ευρώ και η κράτηση να επιβάλλεται στα 400 ευρώ σύνταξης με 12%. Με το σύστημα αυτό ο συνταξιούχος θα πληρώνει τα μισά.
Σε πολλές περιπτώσεις, η από 1/1/2023 χορηγηθείσα αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων, παρότι δεν υπήρχε θετική προσωπική διαφορά, δεν κατέληξε σε αντίστοιχη ωφέλεια. Εχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συνταξιούχοι που ξεπέρασαν τα 1.400 ευρώ με την αύξηση 7,75% κατέληξαν να πάρουν μικρότερο ποσό στην τσέπη, καθώς ένα μέρος της σύνταξης υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ.
Προσφυγές
Η συνταγματικότητα της επιβολής της εισφοράς κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή, όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της για τα έτη 2017 και 2018, συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον, από το 2019 και μετά δηλαδή. Κατά της επιβολής της εισφοράς έχουν ασκηθεί και εκκρεμούν πάμπολλες δικαστικές προσφυγές, όχι μόνο αναφορικά με τη συνταγματικότητα της επιβολής της, αλλά και κατά του τρόπου που υπολογίζεται στις συντάξεις.
Οπως τονίζει ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, «ο τρόπος αλλά και το υπερβολικό ύψος της επιβαλλόμενης κράτησης, ιδίως στις μεγαλύτερες συντάξεις, “αλλοιώνει” την ανταποδοτικότητα εισφορών – καταβαλλόμενων συντάξεων, κάτι που αποτελούσε βεβαίως τη βασική επιδίωξη του νόμου Κατρούγκαλου».