«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες», αποφάνθηκε ενώπιον των μελών της συριζαϊκής Πολιτικής Γραμματείας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, ορισμένοι προεδρικοί δεν πήραν στα σοβαρά την απειλή του άτυπου αρχηγού της Ομπρέλας. Γιατί χρόνια τώρα χρησιμοποιεί το φόβητρο της αποχώρησης και τελικά πάντα παραμένει στο κόμμα – αφού, υπερισχύει ο κομματικός του πατριωτισμός. Σύμφωνοι. Αλλά, όπως έλεγε κι ο Αριστοφάνης, πατρίδα είναι εκεί όπου είμαστε καλά.

Πληθυντικός

Η Εφη Αχτσιόγλου μίλησε για πρώτη φορά μετά την ήττα της κι επέλεξε να απευθύνεται στον νέο της πρόεδρο στον πληθυντικό ενώ κατακεραύνωνε διάφορες θέσεις του – σαν εκείνη για το κεφάλαιο που είναι «εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης». Δεν του είπε, δηλαδή, μόνο «στον πληθυντικό θα με υποχρεώνατε». Του ζήτησε να κρατήσουν αυτόν τον αριθμό και την απόσταση που επιβάλλει.  

Αισιοδοξία

Υπάρχουν και οπτιμιστές εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ολγα Γεροβασίλη, για παράδειγμα, θεωρεί ότι «το τέλος αυτής της διαδρομής, γνωρίζοντας τον χώρο και τα πρόσωπα αλλά κυρίως την υπευθυνότητα όσων εκφράζουν τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες τους, θα έχει θετικό αποτύπωμα για το κόμμα και κυρίως για την κοινωνία». Εντάξει, η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού. Είτε το πάρει ο συριζαϊκός, είτε όχι όμως, τα πράγματα στην Κουμουνδούρου ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μην μπορούν να χειροτερέψουν κι άλλο.

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τον Κώστα Αγοραστό, θα υπάρξει «πρόβλημα χρηματοδότησης» των έργων στη Θεσσαλία «στο μέλλον» επειδή ναι μεν η κυβέρνηση έχει δώσει 14 εκατ. ευρώ, όμως η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Οι αριστεροί είδαν πίσω από την επισήμανση μια γαλάζια διάθεση για σαμποτάζ στον διάδοχό του. Οι δε δεξιοί – θυμίζοντας ότι ο Κουρέτας είναι ο πρώτος περιφερειάρχης που συνάντησε ο Πρωθυπουργός – διακρίνουν την πικρία του επίσημου υποψηφίου τους για την ήττα, η οποία δεν κρύβεται.