Να κλείσει τη συζήτηση για τις εκλογές, τόσο για τις αυτοδιοικητικές που πέρασαν στην ιστορία αλλά αναγκάζουν τη ΝΔ σε επικοινωνιακή διαχείριση του δυσάρεστου εκλογικού αποτελέσματος του β’ γύρου όσο και για τις ευρωκάλπες που έρχονται σε επτά μήνες, θέλει το Μαξίμου ωθώντας τους υπουργούς στην πρώτη γραμμή ώστε να επεξηγούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να προτάσσουν δεσμεύσεις προσήλωσης στα πραγματικά προβλήματα.

Πέρα από την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ομάδα του να πορεύεται «με τα πόδια στη γη» όπως δόθηκε τρεις φορές – περισσότερο ως στίγμα προς τους πολίτες ότι ο ίδιος «διαβάζει» τα μηνύματα δυσφορίας τους -, ο Πρωθυπουργός «γειώνει» προσώρας και την εκλογολογία και τον ανασχηματισμό. Και αυτό γιατί στην Ηρώδου Αττικού  αντιλαμβάνονται ότι και τα δύο απειλούν με σοβαρές… παρενέργειες το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. Συγκεκριμένα ξορκίζουν τυχόν παρατεταμένη γαλάζια εσωστρέφεια ή και παρασκηνιακές εσωτερικές «συγκρούσεις» (βουλευτών κατά υπουργών για παράδειγμα), την ώρα που λογίζουν ως καθοριστικούς παράγοντες για τους πολιτικούς συσχετισμούς αφενός την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων στην καθημερινότητα της κοινωνίας – με κυρίαρχα τα θέματα της οικονομίας και ειδικά της ακρίβειας στα τρόφιμα – αφετέρου τα μεταρρυθμιστικά βήματα της κυβέρνησης. Μπορεί ο Μητσοτάκης μετά τις προειδοποιητικές βολές και την αποστροφή «πρώτα βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά μιλάμε» αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με την οδηγία «να προσέχουμε τι λέμε για να μη δίνουμε τροφή στους προπαγανδιστές που αλλοιώνουν τα πάντα» να σήκωσαν γαλάζιες συζητήσεις για πιθανές επόμενες αποφάσεις του Μαξίμου, ωστόσο στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός θέλει να βάλει τελεία.

Δύο διαφορετικές «γραμμές»

Αυτά συζητούνται πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο – όπου παραμένουν γκρίνιες για επιλογές και συμπεριφορές υπουργών – με δύο διαφορετικές «γραμμές». Από τη μία καταγράφονται φωνές που θεωρούν ότι δεν αρκούν οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη αλλά απαιτείται ένα στοχευμένο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ετσι, όπως πιστεύουν, μπορεί να σηματοδοτηθεί η αρχή «πιο σταθερού βηματισμού» στο πρώτο εξάμηνο του 2024 που θα οδηγήσει στις καθαρά πολιτικές προκλήσεις των ευρωεκλογών. Από την άλλη υπάρχουν όσοι υπολογίζουν περισσότερο τα απόνερα ενός ανασχηματισμού «ο οποίος δεν βγαίνει πάντα», όπως λέει χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος, απειλώντας άρα με τα αντίθετα αποτελέσματα. Το «έργο» και οι «συμπεριφορές» των στελεχών είναι υπό αξιολόγηση πάντα, σημειώνουν από την πλευρά τους πρωθυπουργικοί συνεργάτες.

Οι ίδιοι στέκονται ωστόσο περισσότερο στην πρωθυπουργική οδηγία για «χειροπιαστό αποτέλεσμα μήνα – μήνα» και για «μεταρρυθμιστική ορμή». Στο πλαίσιο αυτό, οι κυρίαρχες αγωνίες της κυβέρνησης εντοπίζονται στο μέτωπο της ακρίβειας, εκεί όπου «πατά» εκ νέου και η αντιπολίτευση για να κλιμακώσει την κριτική της. «Κουράστηκαν οι πολίτες να ακούν μια αντιπολίτευση να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην αντιπροτείνει τίποτα» είπε ο Μαρινάκης, παραδεχόμενος ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο των πολιτών αλλά και υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών μέτρων «που έχουν σταδιακά αποτελέσματα» ενώ η «αντιπολίτευση λέει το απόλυτο τίποτα». Στην ίδια γραμμή ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης πρόταξε τη διπλή στρατηγική ενάντια «στο πρόβλημα που επιμένει». Οπως είπε (ΕΡΤ), από τη μία είναι τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, από την άλλη είναι ένα «πλαίσιο παρεμβάσεων» όπου διαπιστώνονται αδικαιολόγητες τιμές.