«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα.
Η εντολή θα δοθεί» διεμήνυσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στους πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, ενώ οι κάτοικοι της Γάζας ανέμεναν τα πρώτα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που συμφωνήθηκε να περάσουν από την Αίγυπτο.
Κοντά στους στρατιώτες βρέθηκε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Ολο το Ισραήλ είναι πίσω σας. Στη νίκη!», τους είπε.
Οπως όλα δείχνουν, το κύριο μέρος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, που φέρει τον κωδικό «Σιδερένια Σπαθιά», δεν θα μοιάζει με καμία άλλη μετά το 2005, χρονιά που αποχώρησε το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Αρκετοί, όμως, από τους οκτώ αξιωματούχους από τη Δύση και την περιοχή, όλοι βαθείς γνώστες του Μεσανατολικού, που μίλησαν στο Reuters, διαπιστώνουν πως οι στόχοι που έχει θέσει το Ισραήλ παραμένουν «θολοί».
«Το Ισραήλ δεν διαθέτει ένα τελικό σενάριο για τη Γάζα.
Η στρατηγική του είναι να ρίξει χιλιάδες βόμβες, να καταστρέψει τα πάντα και στη συνέχεια να εισέλθει. Αλλά ύστερα από αυτό, τι; Δεν έχουν στρατηγική εξόδου για την επόμενη ημέρα» σημειώνει ένας από αυτούς.
Την εικόνα επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τζάχι Χανέγκμπι, τονίζοντας: «Σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, κάτι που περιλαμβάνει εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα τελικά (…) Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα είναι, γνωρίζουμε όμως σίγουρα πώς δεν θα είναι».
Πηγή από τις ΗΠΑ σημειώνει, πάντως, ότι εκεί επικρατεί λιγότερη αισιοδοξία για τους κινδύνους που κρύβει η στρατιωτική επίθεση και την εξέλιξή της – κάτι που μετέφεραν στους συνομιλητές τους τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Αντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με αυτή, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώσουν ή να συλλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και μέλη της Χαμάς, να ανατινάξουν τα τούνελ και τις μονάδες καταστροφής ρουκετών και στη συνέχεια, καθώς θα αυξάνουν και οι απώλειες στις τάξεις τους, να αναζητήσουν έναν τρόπο να διακηρύξουν τη νίκη τους και να αποχωρήσουν.
Πολλές εκδοχές
Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές ακόμη εκδοχές.
Οπως, για παράδειγμα, αυτή που θέλει τον Νετανιάχου και τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησής του να επιδιώκουν την επανακατάληψη της Γάζας, με την εκδίωξη από εκεί όσο το δυνατόν περισσότερων Παλαιστινίων – κάτι, πάντως, που έσπευσε να απορρίψει και ο Μπάιντεν, ενώ και η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί την εγκατάστασή τους στο έδαφός της.
Ενα ακόμη σενάριο κάνει λόγο για δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της Γάζας, που πρακτικά δεν θα κατοικείται και ουσιαστικά θα ελέγχεται από τους Ισραηλινούς, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος από τις ρουκέτες και να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες μιας νέας επιδρομής ενόπλων στο έδαφός τους, ανάλογης με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
Τέλος, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το «ξερίζωμα» της Χαμάς από τη Γάζα και η εκχώρηση της διοίκησής της στην Παλαιστινιακή Αρχή – κάτι που επίσης παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Κι όλα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξει και το μέτωπο του Βορρά, με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.