Κάτω από μυστικότητα έκανε τον γάμο του ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ Μακμπέθ στη Νέα Υόρκη, αφού ούτε ο χώρος διεξαγωγής ούτε οι καλεσμένοι και τίποτα άλλο γενικώς, δεν διέρρευσε πριν αποφασίσει ο ίδιος να δημοσιοποιήσει τα δικά του ενσταντανέ. Αυτό που ξέρουμε όμως σίγουρα είναι ότι μήνα του μέλιτος δεν έχει το πρόγραμμά του. Αντιθέτως αφιέρωσε τη χθεσινή ημέρα σε επαφές με την ομογένεια και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Υόρκη. Επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, αλλά και τον ανακαινισμένο από τον Καλατράβα ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο «Ground Zero». Το βράδυ το πρόγραμμα είχε συνάντηση με κρασί και φαγητό με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ. Μη φανταστείτε ότι πήγαν σε κανένα ελληνοαμερικανικό ντάινερ ή εστιατόριο. Ο πρόεδρος τους τραπέζωσε σε ένα πάρα πολύ μοδάτο, νεανικό κι ολίγον τι χίπστερ wine bar με ιταλικό γκουρμέ φαγητό, στρείδια και tapas ονόματι «Terroir Tribeca», στην ομώνυμη συνοικία του Μανχάταν. Ε, άμα είσαι νέος νεοϋορκέζος μπίζνεσμαν ξέρεις πού να πας…
Ομιλία στην Αστόρια
Παρομοίως σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει σε κεντρική πολιτική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, στην αίθουσα «Κέφαλος» στην Αστόρια, όπου μαθαίνω ότι έγινε πολύ μεγάλη κινητοποίηση κομματική, οικογενειακή και από οργανώσεις αποδήμων. Με σκοπό να μαζέψει πολύ κόσμο κι όχι μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανθρώπους της ομογένειας γενικώς, από τη Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες. Ειδικά ομογενών που έχουν μεγάλο δίκτυο γνωριμιών και lobbying, από τους οποίους ο Κασσελάκης επιθυμεί να τον βοηθήσουν να χτίσει ένα δίκτυο πολιτικών επαφών στις ΗΠΑ. Πληροφορούμαι επίσης ότι την Κυριακή το μεσημέρι θα έχει μια πιο κλειστή συνάντηση με δημοσιογράφους της ομογένειας, για ενημέρωση και κουβέντα. Παρεμπιπτόντως, ούτε η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής του Κασσελάκη έχει δημοσιοποιηθεί. Υποθέτω πως οι στενοί συνεργάτες του τη γνωρίζουν, αλλά παραμένουν «σφίγγες». Το κόμμα απλώς τον περιμένει. Δεν αργεί πάντως καθώς στις 26 Οκτωβρίου θα είναι ομιλητής στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Καρφιά και ειρωνείες
Στο μεταξύ, οι άνθρωποι του προέδρου δεν τσιγκουνεύονται τα καρφιά προς τους συντρόφους τους της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης». Η Δώρα Αυγέρη, ας πούμε, έριξε τα βέλη της στην Εφη Αχτσιόγλου και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, με μπόλικη ειρωνεία. Για τον μεν Παπαδημουλη και την πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να έρθει τρίτος στις ευρωεκλογές, είπε ότι δεν τον γνωρίζει «ως δημοσκόπο και ως σχολιαστή». Οσο για την αποστροφή της Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι η ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ ήταν «σοκ», η Αυγέρη πρότεινε στη «συντρόφισσα Εφη Αχτσιόγλου» την επόμενη φορά που ο πρόεδρος θα έχει επαφές με θεσμικούς φορείς «να τον συνοδεύσει για να τον υποστηρίξει με τη δική της μεγάλη εμπειρία». Λέγοντας, προς πάσα κατεύθυνση, πως η κριτική όσων δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του προέδρου είναι «ανέξοδη». Θυμάστε που κάποτε μας έλεγαν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκ του καταστατικού τάσεις και εσωκομματική δημοκρατία; Ε, τελείωσαν αυτά, ξεχάστε τα.
Η χαμένη αναδιοργάνωση
Τώρα που ο πόλεμος στη Γάζα δημιουργεί μια συνθήκη υψηλού δυνητικού κινδύνου που απαιτεί επιφυλακή, αποκαλύπτεται ότι βασικές δομές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ακόμη προβλήματα, αρρυθμίες και ελλείψεις. Γράφω «ακόμη» διότι το θέμα είναι γνωστό. Υπήρξε και σχετική παραδοχή της πολιτικής ηγεσίας – θυμίζω – μετά το τραγικό περιστατικό με τους κροάτες χούλιγκαν. Τότε δόθηκε πίστωση χρόνου ώστε να προχωρήσει η αναδιοργάνωση. Ο καιρός πέρασε, όμως, και τα βλέμματα πέφτουν πλέον για τα καλά πάνω στους αρμόδιους. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως στον Κατσαφάδο που είναι στην Κατεχάκη τόσο καιρό κι έπρεπε να γνωρίζει, αλλά, πλέον, και στον Οικονόμου. Διότι τα προβλήματα που έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί δεν λύθηκαν, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. όλο και αυξάνονται, υπό το φως των εξελίξεων και τους φόβους της διεθνούς τρομοκρατίας. Τα ερωτήματα λοιπόν γίνονται ολοένα και πιεστικότερα.
Φύλακες και ερωτήματα
Και μιας κι ήρθε η κουβέντα στην ΕΛ.ΑΣ. έχω και μερικές ακόμη απορίες: Πώς προχωράει η αποχώρηση των αστυνομικών-φυλάκων από τους VIP; Εχει αξιολογηθεί πόσοι πρέπει να παραμείνουν και πόσοι να φύγουν; Κι αν ναι, πόσοι έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους; Σημειώνω ότι είμαι αναφανδόν υπέρ της επιστροφής τους στην ενεργό δράση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει για όλους. Και χωρίς εξαιρέσεις.
Φρουρά στο γήπεδο
Γιατί το επισημαίνω αυτό; Γιατί αναρωτιέμαι πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι ακόμη και εξωθεσμικοί παράγοντες εξακολουθούν να έχουν αστυνομική φρουρά, στερώντας τους άνδρες αυτούς επιχειρησιακά από την ΕΛ.ΑΣ.; Για να αναφέρω ένα τυχαίο παράδειγμα, μπορώ να καταλάβω γιατί ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. ως προσωπική συνοδεία όταν ήταν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί τον βλέπω αυτόν τον καιρό π.χ. στο γήπεδο με φρουρά από αστυνομικούς. Για την ιδιωτική φρουρά δεν μου πέφτει λόγος, αν και κάποιες απορίες υπάρχουν και για αυτή…
Προσεχώς, νέα επεισόδια…
Αφού φάνηκε να ξεπερνούν προσώρας το δράμα της παραλίγο διάσπασής τους, τους ξεχάσαμε και πάλι τους «Σπαρτιάτες». Οχι ότι είναι απαραιτήτως κακό αυτό, αντιθέτως, αλλά το κόμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Μου ψιθύρισε, όμως, μια πηγή ότι η συμφιλίωση του προέδρου Βασίλη Στίγκα με τους βουλευτές του είναι μόνο προσωρινή, για τα μάτια του κόσμου. Κι ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναζήσουμε παρατράγουδα. Μου είπε, επίσης – η ίδια μαρτυριάρικη πηγή – ότι ο Στίγκας επιχειρεί επαφές με γνωστά πρόσωπα του ευρύτερου ακροδεξιού κι εθνικιστικού χώρου (μεταξύ αυτών και τουλάχιστον έναν πρώην βουλευτή) προκειμένου να φτιάξει δικές του συμμαχίες, για την περίπτωση που βρεθεί χωρίς κόμμα…
Πολιτικός πολιτισμός
Επειδή τα καλά πρέπει να τα λέμε: Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις αντιπάλους να αποπνέουν τον πολιτικό πολιτισμό και την ευγένεια που είδαμε στην πρώτη μετεκλογική συνάντηση του Κώστα Μπακογιάννη με τον Χάρη Δούκα στο δημαρχείο της Κοτζιά. Μια σπάνια εικόνα κανονικότητας, με χαμόγελα και διάθεση συνεργασίας. Που συμφώνησαν να μη μείνει απλώς στα λόγια, καθώς σκοπεύουν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας που θα μιλούν απευθείας και θα συναντιούνται για να οργανώσουν την ομαλή μετάβαση από τη νυν δημοτική διοίκηση στην επόμενη.