Oι δύο απειλές είναι διαφορετικού χαρακτήρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν το κατέστησε σαφές στο προχθεσινό διάγγελμά του. Η μία προέρχεται από ένα κράτος (τη Ρωσία), η άλλη από μια οργάνωση (τη Χαμάς). Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος να καταφύγει το θύμα (η Ουκρανία) σε ακρότητες που θα προκαλέσουν μαζικούς θανάτους αμάχων, ενώ στη δεύτερη είναι έκδηλη η ανησυχία ότι η απάντηση του θύματος (του Ισραήλ) στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε μπορεί να υπερβεί τα όρια.

Οι στόχοι όμως και των δύο επιθέσεων είναι παρεμφερείς: να συντριβούν οι γειτονικές δημοκρατίες και να ανατιναχθεί η προσέγγισή τους με την Ευρώπη (στην περίπτωση της Ουκρανίας) και τις αραβικές χώρες (στην περίπτωση του Ισραήλ). Αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί χρέος των σύγχρονων δημοκρατιών να στηρίξουν, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, τα θύματα αυτών των επιθέσεων «για όσο χρειαστεί».

Δεν θα είναι εύκολο. Οπως επισημαίνουν σήμερα διάφοροι αναλυτές στο πολυσέλιδο αφιέρωμα που φιλοξενούν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι ισχυροί σεισμοί που έχουν προκαλέσει οι δύο πόλεμοι δημιουργούν ρήγματα που απλώνονται πολύ πέρα από τα επίκεντρά τους και χωρίζουν τον πλανήτη σε δύο στρατόπεδα: τις χώρες που τάσσονται με το διεθνές δίκαιο (Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης) και τις χώρες που είτε τηρούν ίσες αποστάσεις είτε ευθυγραμμίζονται για λόγους συμφέροντος με το Κακό (Τουρκία, Κίνα, Ινδία και τα περισσότερα κράτη του Νότου). Επιπλέον, ο χρόνος δεν ευνοεί ούτε την ειρήνη ούτε το δίκαιο. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί μια κόπωση στην κοινή γνώμη και, στην περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ οι μάχες συνεχίζονται, είναι βέβαιο ότι ο εισβολέας θα αποθρασυνθεί. Από την άλλη πλευρά, ο φόρος αίματος που ασφαλώς θα πληρώσουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση μιας εκτεταμένης χερσαίας εισβολής στη Γάζα θα ανακόψει το κύμα συμπαράστασης προς το Ισραήλ.

Αν ληφθεί υπόψη και ο κίνδυνος κλιμάκωσης των δύο πολέμων, είτε με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είτε με την άμεση εμπλοκή του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αντιλαμβάνεται κανείς την ανάγκη η αποφασιστικότητα να συνοδευτεί από τη σύνεση. Η προάσπιση της δημοκρατίας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν αντιφάσκουν μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται.