Τη ναρκοθέτηση του ποδοσφαίρου προκάλεσε η ένοπλη διένεξη στη Λωρίδα της Γάζας θέτοντας σε κίνδυνο καριέρες, υπολήψεις και τη συνοχή των ομάδων.

Μουσουλμάνοι και Αραβες ως επί το πλείστον, εναντίον των φιλοϊσραηλινών. Μόνο που στα αποδυτήρια των ομάδων, στις εξέδρες και στην κοινότητα των social media υπάρχουν πολλοί και από τους μεν και από τους δε. Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου έχει αναλάβει η UEFA, αλλά δεν διεκδικεί Οσκαρ. Η τελευταία απόφασή της να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα δύο θύματα από τη Σουηδία της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, όταν δεν είχε πράξει κάτι αντίστοιχο για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Ισραηλινούς.

«Αυτός είναι 100 τοις εκατό καθαρός αντισημιτισμός», σχολίασε στο Instagram ο ποδοσφαιριστής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Εράν Ζάχαβι.

Στο ζήτημα παρενέβη ο πρόεδρος της ισραηλινής ομοσπονδίας, Σίνο Ζόερτς ο οποίος έπεισε τελικά τον ισχυρό άνδρα της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, το ένα λεπτό σιγής να είναι στη μνήμη όλων των θυμάτων των ομοσπονδιών της.

Οι αντιδράσεις είναι πρωτοφανείς, από απειλές και βλασφημίες μέχρι μηνύσεις και υπονοούμενα για σχέσεις ακόμα και με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Νταρμανέν

εναντίον Μπενζεμά

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανέν κατηγόρησε τον Καρίμ Μπενζεμά πως διατηρεί δεσμούς με την Ισλαμική Αδελφότητα η οποία θεωρείται από πολλές χώρες τρομοκρατική οργάνωση. Ο Νταρμανέν επιτέθηκε στον άλλοτε άσο της Εθνικής Γαλλίας και αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης για το μήνυμά του πως   «προσευχόμαστε για τον λαό της Γάζας, ο οποίος είναι για άλλη μία φορά θύμα άδικων βομβαρδισμών που δεν λυπούνται ούτε γυναίκες ούτε παιδιά».

Ο Νταρμανέν επισήμανε πως ο αλγερινής καταγωγής μουσουλμάνος άσος της Αλ Ιτιχαντ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις επιθέσεις της Χαμάς. Δεν ήταν ο μόνος. Ο δημοσιογράφος Ντανιέλ Ριόλο θεωρεί πως ο Μπενζεμά, ως γάλλος πολίτης, δεν ενδιαφέρεται για τον νεκρό καθηγητή για τον οποίον δεν έγραψε λέξη ούτε για τις αξίες της χώρας του. Τα επιχειρήματα του ισραηλινού βετεράνου τερματοφύλακα, Ντουντού Αουάτ απέναντι στον Μπενζεμά δεν ήταν ιδιαίτερα φιλοσοφημένα καθώς προτίμησε να τον χαρακτηρίσει «πουτ… γιε» σε πέντε διαφορετικές γλώσσες. Μήπως δεν το καταλάβει κάποιος.

Καντονά: «Ελεύθερη

Παλαιστίνη»

Η αντιμετώπιση που επιφύλαξαν οι Γάλλοι προς τον «Βασιλιά» Ερίκ Καντονά για το πιο αιχμηρό φιλοπαλαιστινιακό σχόλιο δεν ήταν ωστόσο η ίδια.

Στο μήνυμά του πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της Χαμάς. Εγραψε στο Instagram: «Με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων δεν σημαίνει ότι είστε υπέρ της Χαμάς. Το να λες Ελεύθερη Παλαιστίνη δεν σημαίνει ότι είσαι αντισημίτης ή ότι θέλεις να φύγουν όλοι οι Εβραίοι. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει απελευθέρωση των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κατοχή που τους στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους εδώ και 75 χρόνια. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει να σταματήσουμε να εγκλωβίζουμε 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει τέλος στο απαρτχάιντ που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση. Ελεύθερη Παλαιστίνη σημαίνει να δώσουμε στους Παλαιστίνιους τον έλεγχο των βασικών υποδομών στη γη τους».

Μηνύσεις

Οι αντιπαραθέσεις στο ποδοσφαιρικό ναρκοπέδιο είναι πολυεπίπεδες και πολυποίκιλες. Παλαιστίνιοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του ισραηλινού ποδοσφαιριστή της Γρανάδα Σον Βάισμαν όταν ο διεθνής επιθετικός σχολίασε βίντεο που δείχνει έναν Ισραηλινό και δύο μαχητές της Χαμάς γράφοντας τα εξής: «Γιατί ο Εζαήλ δεν τους πυροβολεί και τους δύο στο κεφάλι»;  Επίσης έκανε like σε αναρτήσεις όπως «Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον 200 τόνοι βόμβες δεν έχουν πέσει ακόμα στη Γάζα»; «Ολη η Γάζα υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ολη η Γάζα πρέπει να είναι νεκρή». Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν στη μήνυσή τους πως τέτοια σχόλια χρησιμεύουν μόνο για να υποκινήσουν το μίσος και να διαταράξουν τη συνύπαρξη.

Γκραντ εναντίον Σαουθγκέιτ

Απρόσμενη είναι και η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον ισραηλινό πρώην προπονητή της Τσέλσι Αβραάμ Γκραντ και τον εκλέκτορα της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. Ο τελευταίος μίλησε γενικώς για τα θύματα της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας αποφεύγοντας, όπως και η πλειονότητα των αγγλικών ομάδων, να αποδοκιμάσει τη Χαμάς.

Ο Γκραντ δεν το άφησε να πέσει κάτω και απαίτησε από τον Σαουθγκέιτ να αποδοκιμάσει την τρομοκρατική επίθεση. Ο ισραηλινός προπονητής επικαλέστηκε επίσης τη φράση του Αλμπερτ Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από εκείνους που κάνουν το κακό αλλά απ’ αυτούς που τους παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα. Τη θέση του άλλοτε προπονητή του ασπάστηκε και ο πρώην άσος της Τσέλσι, Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία για το βίντεο που ανέβασε ο αλγερινός αμυντικός της Νις, Γιουσέφ Ατάλ στο οποίο ακούγεται μια φωνή να λέει μεταξύ πολλών άλλων για τη «μαύρη μέρα των Εβραίων».

Παρά το γεγονός ότι ο Ατάλ αναγκάστηκε να απολογηθεί, η εισαγγελία της Νίκαιας έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα εναντίον του ποδοσφαιριστή για τις κατηγορίες της υποκίνησης μίσους ή βίας με βάση μια συγκεκριμένη θρησκεία, ενώ η ομάδα του τον έβαλε στο περιθώριο.