Πάει καιρός από τότε που είδαμε για τελευταία φορά στο χορτάρι τις ελληνικές ομάδες. Κάτι οι εκλογές (μολονότι δόθηκαν οι δύο αναβληθέντες αγώνες της πρεμιέρας), κάτι οι αγώνες της εθνικής ομάδας, σχεδόν έχουμε λησμονήσει το πρωτάθλημα. Αλλά όλα κι όλα: το πιάτο που προκύπτει αυτή την Κυριακή είναι δελεαστικό: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, πάει να πει ένα κλασικό ντέρμπι.

Τι θα συμβεί; Πώς θα παρουσιαστούν οι μονομάχοι στον χλοοτάπητα του «Γ. Καραϊσκάκης»; Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το οτιδήποτε, κυρίως για τον ακόλουθο λόγο: δεν υπάρχει κάτι να… μετρήσεις. Με την έννοια πως ουδεμία γεύση έχουμε για τη φόρμα των αντιπάλων ή των ποδοσφαιριστών, ενώ η διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων έφερε απουσίες στα προπονητήρια και οι διεθνείς δεν ήταν στη διάθεση των προπονητών. Επιστρέφουν οι άσοι από τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Ασφαλώς. Αλλά σε ποια κατάσταση και πόσο καταπονημένοι θα είναι; Πολλές φορές και αυτό δεν έχει να κάνει με τα σημαντικά ματς και δη τα ντέρμπι, μετά ένα διάλειμμα του πρωταθλήματος βλέπουμε αποτελέσματα που ξαφνιάζουν το κοινό. Είναι, αυτό, ένα ενδεχόμενο.

Οι εκπλήξεις… κλείνουν το μάτι. Εδώ, όμως, η αναφορά γίνεται στο ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός με την καλύτερη εικόνα έως τώρα στο πρωτάθλημα, προελαύνει και πάει από νίκη σε νίκη. Ηδη, προηγείται με τρεις βαθμούς του Παναθηναϊκού (19-16) και αν επικρατήσει στη σκακιέρα, τότε θα ξεφύγει παραπάνω στον βαθμολογικό πίνακα. Οι Πράσινοι ασφαλώς θέλουν να μην ηττηθούν. Τουλάχιστον αυτό. Να μείνουν σε απόσταση βολής και να νιώθουν πως έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Οπως και να έχει, τα σπουδαία παιχνίδια είναι αυτά που παίζουν κυρίαρχο λόγο στο πρωτάθλημα. Το βλέπεις με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές. Και κανένας δεν θέλει να χάσει τις εντυπώσεις, έστω κι αν ακόμη είμαστε αρκετά νωρίς στην τρέχουσα σεζόν.