Η εθνική ομάδα είναι ουσιαστικά 3η στον όμιλο των προκριματικών του Euro 2023, καθώς θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να ξεπεράσει τους Ολλανδούς που χρειάζονται μαθηματικά μία νίκη με Γιβραλτάρ ή Ιρλανδία για να σφραγίσουν την απευθείας πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας.

Εκεί όπου οι Οράνιε είχαν θριαμβεύσει το 1988 κατακτώντας τον τίτλο και έχοντας αποκλείσει στον δρόμο προς τα τελικά και πάλι την Ελλάδα!

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει πλέον ένα παιχνίδι με τη Γαλλία εντός έδρας για να κλείσει τον όμιλο και στη συνέχεια θα γνωρίζει τους αντιπάλους που θα βρει στον δρόμο της τον Μάρτιο με ορίζοντα την πρόκριση.

Το μοναδικό εισιτήριο από τη δική μας κατηγορία του Nations League (την 3η) θα πάρει όπως και στις άλλες ο νικητής του φάιναλ φορ, άρα η Ελλάδα θα πρέπει να νικήσει (σε 90 ή 120 λεπτά ή και έπειτα από πέναλτι) δύο αντιπάλους για να βρεθεί το καλοκαίρι του 2024 στη Γερμανία και να δώσει το «παρών» σε μεγάλη διοργάνωση και πάλι έπειτα από μία δεκαετία (Μουντιάλ 2014)!

Με πρώτο, πιθανότερο, αντίπαλο το Καζακστάν.

Τα «μαθηματικά»

Τα δεδομένα στην κατηγορία μας είναι τα εξής: Η Τουρκία έχει

εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση και αποφεύγει τα μπαράζ του Nations League ενώ πολύ κοντά στο ίδιο έργο είναι και η Σλοβακία. Αντίθετα, σίγουρες στα μπαράζ είναι η Ελλάδα (εφόσον δεν συμβεί η έκπληξη

του… αιώνα να μη νικήσει η Ολλανδία ούτε την Ιρλανδία, αλλά κυρίως

ούτε το Γιβραλτάρ !) και η Γεωργία.

Με το γκολ του Νταβίντ Ντουρίς στο 77ο λεπτό η Σλοβακία επικράτησε εκτός έδρας του Λουξεμβούργου 1-0 και αύξησε τη μεταξύ τους διαφορά στους πέντε βαθμούς (16 έναντι 11) με δύο παιχνίδια να απομένουν. Εάν δεν γίνει κάποιο… θαύμα, δηλαδή το Λουξεμβούργο να νικήσει Βοσνία και Λιχτενστάιν και ταυτόχρονα οι Σλοβάκοι να χάσουν από Ισλανδούς και Βόσνιους, η βαθμολογία δεν θα αλλάξει.

Αρα το ένα ζευγάρι στα ημιτελικά των πλέι οφ της 3ης κατηγορίας στις 21 Μαρτίου θα είναι το Γεωργία – Λουξεμβούργο, με γηπεδούχους τους Γεωργιανούς (που έχουν καλύτερη κατάταξη στο Nations League), ενώ η Ελλάδα επίσης γηπεδούχος, αυτή τη στιγμή είναι να παίξει με το Καζακστάν. Και μάλιστα το ζευγάρι θα είχε «κλειδώσει» εάν οι Καζάκοι δεν είχαν νικήσει στη Φινλανδία κυνηγώντας πλέον τη Σλοβενία. Θέλουν δύο νίκες, μία εύκολη θεωρητικά με το Σαν Μαρίνο και μία πολύ δύσκολη εκτός έδρας επί της Σλοβενίας και παράλληλα οι Σλοβένοι να μη νικήσουν στη Δανία.

Τα μέχρι τώρα ζευγάρια

Αν συμβούν αυτά, το Καζακστάν θα προκριθεί απευθείας ως δεύτερη ομάδα του ομίλου πίσω από τη Δανία και τότε αντίπαλός μας στα ημιτελικά των πλέι οφ θα είναι το Λουξεμβούργο, ενώ αν το τελευταίο πετύχει το θαύμα της πρόκρισης τότε αντίπαλός μας θα είναι το Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας το Κόσοβο.

Συνοψίζοντας, αυτή τη στιγμή τα ζευγάρια είναι Γεωργία – Λουξεμβούργο και Ελλάδα – Καζακστάν με τις νικήτριες να παίζουν στον τελικό πρόκρισης στις 26 Μαρτίου με την έδρα να αποφασίζεται με κλήρωση.

Επιλαχούσες ομάδες είναι οι: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόες.

Υπομονή έναν μήνα ακόμα λοιπόν για να ξεκαθαρίσουν τα πάντα όσον αφορά τον πρώτο αντίπαλό μας στον ημιτελικό, αλλά και το ζευγάρι του άλλου ημιτελικού.