Η είδηση ασφαλώς και χαροποίησε τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Πριν από λίγα 24ωρα ο Ντομινίκ Κοτάρσκι συμφώνησε να επεκτείνει το συμβόλαιό του με τον Δικέφαλο, ένα συμβόλαιο που έληγε το καλοκαίρι του 2026 και τώρα θα ολοκληρωθεί το 2028! Είναι μια συμφωνία που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και άλλωστε στην Τούμπα νιώθουν πως χτύπησαν φλέβα χρυσού αποκτώντας τον κροάτη «άσο» το 2022. Γιατί έκτοτε, η μετοχή του Κοτάρσκι όλο και ανεβαίνει! Ποιος αρμοδιότερος, λοιπόν, να αναλύσει τα «πώς και τα γιατί» του γκολκίπερ, από τον παλαίμαχο τερματοφύλακα, Μλάντεν Φούρτουλα; Πασίγνωστος στα μέρη μας. Αφησε το στίγμα του στη Θεσσαλονίκη και φόρεσε τα ασπρόμαυρα από το 1975 έως το ’84, πανηγυρίζοντας κορυφές με τον ΠΑΟΚ και για πάρα πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος όλων για την ομάδα στη θέση του «κίπερ». Κατέγραψε πάνω από 300 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο.

«Εχει πολλά προσόντα ο Κοτάρσκι, όλο το πακέτο θα έλεγα. Είναι ψηλός και ευέλικτος, γρήγορος στις αντιδράσεις και επίσης χρησιμοποιεί άριστα και τα δύο πόδια», τονίζει ο Φούρτουλα.

Μια στιγμή… Δεκτό το τελευταίο, το ζητούν όλοι στις μέρες μας, αλλά πάντα το κυριότερο δεν είναι να αποκρούει ο τερματοφύλακας;

«Βέβαια. Το ποδόσφαιρο όμως αλλάζει. Για παράδειγμα, όταν του γυρίζουν πίσω την μπάλα οι αμυντικοί, ζητώντας ένα στήριγμα, ο Κοτάρσκι αν δεις παίζει και με τα δύο πόδια και το κάνει άνετα. Εχει σημασία αυτό. Γιατί αν είναι καλός στο δεξί και του έρθει η μπάλα στο αριστερό πόδι, δημιουργείται πρόβλημα. Τα παρακολουθούν οι περισσότεροι αυτά».

Σε τι άλλο ξεχωρίζει;

«Πολλά στοιχεία μπορώ να βρω. Η αντίληψή του σημαντική. Μπορώ να πω ότι έχει την ικανότητα να διαβάζει νωρίς τις φάσεις. Αμέσως έγινε βασικός στον ΠΑΟΚ, ενώ τον βοηθά και η ομάδα γιατί αγωνίζεται σε ένα «σκληρό» πρωτάθλημα. Μετά το ιταλικό, το πιο «σκληρό» πρωτάθλημα είναι το ελληνικό».

Υπερβολή;

«Αν παρατηρήσεις σε άλλα πρωταθλήματα, ας πούμε το βέλγικο ή το ολλανδικό, έχει χώρο να κινηθεί ένας παίκτης. Εδώ παίζουν πολύ μαν του μαν, περιορίζεται ο χώρος. Δεν είναι τόσο εύκολο. Απαιτείται δουλειά και δουλεύει ο Κοτάρσκι. Αποκτά σπουδαίες εμπειρίες στην Ελλάδα παίζοντας στις ελληνικές διοργανώσεις αλλά και στην Ευρώπη. Κάθε λίγες ημέρες έχει παιχνίδι, μετρά αυτό».

Το ύψος του, εκεί στο 1,89 καλό είναι;

«Τόσο πρέπει να είναι ένας γκολκίπερ αυτή την εποχή. Αλλά και κοντά στα δύο μέτρα, γιατί όχι; Αν γυμνάζεται σωστά, αποκτά και την ευκινησία που είναι ανάγκη να έχει για τη θέση. Μη σου φαίνεται περίεργο. Αλλαξαν πολλά. Στο μπάσκετ για παράδειγμα, δεν βλέπεις παίκτες με ύψος 2.20 να μοιράζουν καλά την μπάλα όπως ένας πλέι μέικερ; Να είναι γρήγοροι στις κινήσεις τους; Παλαιότερα βλέπαμε τον Φασούλα και τον είχαμε για αργό. Είναι θέμα προπόνησης και εξέλιξης των αθλημάτων».

Η Κροατία βγάζει καλούς γκολκίπερ. Εχει και τον Λιβάκοβιτς.

«Και αυτός είναι πολύ καλός. Είμαι βέβαιος πως και οι δύο θα πάνε σε ομάδες μεγάλες της Ευρώπης. Τα προσόντα τους εξαιρετικά».

Φούρτουλα μπορεί να βγει σήμερα;

«Βγαίνουν καλοί τερματοφύλακες. Τους βλέπεις. Τότε, μήπως δεν ήταν θαύμα που εδώ βγήκε ένας Κούδας; Ενας Δομάζος, ένας Παπαϊωάννου ή ένας Δεληκάρης για να μην αδικήσω κανέναν από την Αθήνα; Τους αγαπώ όλους».

Κι εκείνοι σε αγαπάνε. Οπως οι περισσότεροι στην Ελλάδα που νομίζω ότι  σ’ αρέσει πολύ.

«Μα, αν δεν μου άρεσε, πώς θα έμενα τόσα χρόνια εδώ; Η ζωή μου είναι στο μέρος αυτό».  Ο Μλάντεν Φούρτουλα πρόσφερε στον ΠΑΟΚ από διάφορα πόστα. Και όπως τον ακούς να μιλάει, νιώθεις πως το δέσιμό του με τον Δικέφαλο είναι πάντα πολύ ισχυρό. Οπως εκείνα τα αξέχαστα χρόνια που έβλεπες έναν κέρβερο κάτω από τα δοκάρια.