Την απελευθέρωση δύο αμερικανών ομήρων, μητέρας και κόρης, «για ανθρωπιστικούς λόγους», και ως απάντηση στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, ανακοίνωσε αργά χθες εκπρόσωπος της Χαμάς –πληροφορία που επιβεβαίωσε το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η Χαμάς εξακολουθεί να κρατάει στη Γάζα άλλους 201 ομήρους, με την απελευθέρωσή τους να αποτελεί κορυφαίο στόχο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.  

Η κατάσταση είναι ανησυχητική τόσο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη – χθες εισήλθαν ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής – όσο και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Εκεί η ανταλλαγή πυρών με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ είναι διαρκής, με αποτέλεσμα ήδη ο αριθμός των θυμάτων να είναι ο μεγαλύτερος μετά τον πόλεμο του 2006. Χθες, μάλιστα, οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση της μεγαλύτερης ισραηλινής πόλης στην περιοχή, της Κιριάτ Σμόνα με 20.000 κατοίκους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στη Ερυθρά Θάλασσα απέτρεψε επίθεση με τρεις πυραύλους, που είχαν εκτοξεύσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι επίσης πρόσκεινται στο Ιράν – ενισχύοντας τον φόβο για εμπλοκή των ΗΠΑ στις συγκρούσεις. Τα σενάρια γενίκευσης του πολέμου θα κυριαρχήσουν στη σημερινή διάσκεψη του Καΐρου, που θα συμμετέχουν πολλοί ηγέτες χωρών, ενώ την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο Σαρλ Μισέλ και ο Ζοζέπ Μπορέλ.