«Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτή που διασφαλίζει τη συνοχή στον κόσμο. Οι συμμαχίες μας είναι αυτές που κρατούν εμάς, την Αμερική, ασφαλείς. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας καθιστούν έναν εταίρο με τον οποίο επιδιώκουν να συνεργαστούν άλλες χώρες. Oλα αυτά θα τα διακινδυνεύσουμε στην περίπτωση που εγκαταλείψουμε την Ουκρανία, εάν γυρίσουμε την πλάτη μας στο Ισραήλ». Αυτό τόνισε στο διάγγελμα του τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας ότι «η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται ένα κοινό: Αμφότεροι θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική τους δημοκρατία» – σύγκριση που προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου.
Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα καταθέσει «επείγον αίτημα» προς το Κογκρέσο με σκοπό την έγκριση έκτακτου προϋπολογισμού, ύψους σχεδόν 106 δισ. δολαρίων, προκειμένου να «χρηματοδοτήσει τις ανάγκες που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής και να στηρίξει τους κρίσιμους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας». Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το μεγαλύτερο μέρος (61,4 δισ.) θα αφορά την Ουκρανία, 14,3 δισ. προορίζονται για το Ισραήλ, ενώ θα χρηματοδοτηθούν δράσεις στα σύνορα με το Μεξικό, η θωράκιση της Ταϊβάν, και 9 δισ. για ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Μπάιντεν επανέλαβε την προτροπή του προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να μην επαναλάβει τα λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να «μην τυφλωθεί από την οργή». Ξεκαθάρισε, όμως, πως «όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για τις πράξεις τους και οι δικτάτορες για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος, θάνατο και καταστροφή».
Την ίδια στιγμή, δραματική παραμένει η κατάσταση για τους αμάχους στη Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο καθυστερούσε. Κι αυτό ενώ οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αποκάλυψε τις τρεις φάσεις της επίθεσης: α) χρησιμοποίηση όλης της στρατιωτικής ισχύος για την καταστροφή του «κορμού» της Χαμάς, β) εξάλειψη των θυλάκων αντίστασης με περιορισμένες μάχες και γ) δημιουργία νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα, με απεμπλοκή του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας επλήγη και η ελληνορθόδοξη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, όπου τουλάχιστον 500 άνθρωποι – μουσουλμάνοι και χριστιανοί – είχαν αναζητήσει καταφύγιο. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι έπληξε παρακείμενο «κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς» με αποτέλεσμα να «υποστεί ζημιές τοίχος» της μονής, κάνοντας λόγο και για «ανθρώπινες ασπίδες». Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι νεκροί από αυτό ανέρχονται σε 16, στους οποίους πιθανότατα δεν περιλαμβάνονται Έλληνες.