«Οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες»: Σε πέντε μόλις λέξεις συνοψίζεται το πόρισμα των υγειονομικών αρχών εντός και εκτός της χώρας, μετά από παρατηρήσεις δεκαετιών. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν έχει σημάνει σχετικός συναγερμός για απειλή της δημόσιας υγείας μετά την επέλαση των (ομολογουμένως) αηδιαστικών αυτών εντόμων σε Γαλλία και Αγγλία.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) «το δάγκωμα ενός κοριού επηρεάζει διαφορετικά κάθε άτομο. Οι αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από την απουσία οποιαδήποτε αντίδρασης, σε ένα μικρό σημάδι τσιμπήματος, έως μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Οι κοριοί δεν θεωρούνται επικίνδυνοι – ωστόσο, μια αλλεργική αντίδραση πιθανόν να χρειαστεί ιατρική φροντίδα».

Οπως πάντως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Παντελής Παναγάκης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, «είναι σπάνιο να προκληθεί έντονη αλλεργική αντίδραση. Και αυτό διότι ο κοριός δεν έχει κεντρί που εναποθέτει την τοξίνη στο ανθρώπινο δέρμα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη μέλισσα ή τη σφήκα που μπορούν με το τσίμπημά τους να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ σε άτομα με αλλεργία».

«Εξού και λέμε πως ο κοριός δαγκώνει, δεν τσιμπάει. Απλώς υπάρχει ο κίνδυνος για δερματικές λοιμώξεις, σταφυλοκοκκικές κυρίως». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παναγάκης σημειώνει πως το δάγκωμα των κοριών είναι κάθε άλλο παρά σπάνιο. «Αρκεί να έρθετε σε μία εφημερία στο “Ανδρέας Συγγρός”, για να το διαπιστώσετε» λέει εμφατικά. «Σε μέρη με συνωστισμό και με κακές συνθήκες υγιεινής, ο αποικισμός των κοριών είναι πολύ χαρακτηριστικός. Επίσης, η εμφάνισή τους ευνοείται από τα ταξίδια».

Τα σημάδια στο δέρμα – κυρίως στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα μπράτσα και τα χέρια άλλα και σε σημεία του σώματος – είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να υποψιαστεί κανείς πως κοιμάται σε στρώμα, όπου έχουν «φωλιάσει» κοριοί. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, η δερματική αντίδραση καθυστερεί έως και 14 ημέρες, οπότε είναι σημαντικό να αναζητήσει και άλλες ενδείξεις, ώστε να διαπιστώσει εάν μία περιοχή έχει μολυνθεί. Οι ειδικοί του CDC προσθέτουν συνεπώς στην ίδια λίστα τα κουφάρια κοριών (ο κοριός σε διάφορα στάδια ανάπτυξής του απορρίπτει τον εξωσκελετό του), τη μυρωδιά μούχλας, την ύπαρξη κηλίδων αίματος αλλά και τον ενδελεχή έλεγχο στις πτυχές των στρωμάτων και των σεντονιών για την ύπαρξη κοριών.

Επιβιώνουν χωρίς τροφή

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τους επιστήμονες της παγκοσμίου φήμης Mayo Clinic «οι κοριοί κρύβονται στις ρωγμές και τις σχισμές των κρεβατιών αλλά και των ελατηρίων, στα κεφαλάρια, στους σκελετούς και σε άλλα αντικείμενα γύρω από ένα κρεβάτι και βγαίνουν τη νύχτα για να τραφούν από τον αγαπημένο τους ξενιστή, τον άνθρωπο». Και συμπληρώνουν πως ο κίνδυνος να διασταυρωθεί κανείς με κοριούς αυξάνεται όταν περνά χρόνο σε χώρους όπου οι νυχτερινοί επισκέπτες έρχονται και φεύγουν συχνά – όπως ξενοδοχεία και νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, «ένα από τα χαρακτηριστικά του κοριού είναι πως μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή για αρκετό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και το λουκέτο σε δωμάτια ή μία πτέρυγα ξενοδοχείου, π.χ. για τρεις μήνες, δεν αποτελεί λύση. Είναι απαραίτητο να γίνει πλύση με ατμό από ειδικά συνεργεία», εξηγεί ο κ. Παναγάκης. Αντίστοιχες είναι και οι συστάσεις του προς τους ταξιδιώτες. «Εκείνοι που επιστρέφουν καλό θα ήταν να πλύνουν τα ρούχα τους στους 60 βαθμούς Κελσίου. Εάν πάλι, αυτό δεν είναι εφικτό διότι θα καταστραφούν σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί κανείς να τα κλείσει σε σακούλες και να τα βάλει στην κατάψυξη για μερικές ημέρες. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επίσης εξοντώνουν τους κοριούς. Επιπλέον, οι χειραποσκευές και οι βαλίτσες θα πρέπει να μείνουν εκτεθειμένες στον ήλιο για μερικές ημέρες, δεδομένου πως οι κοριοί δεν είναι ευαίσθητοι στα κοινά εντομοαπωθητικά».