Παίκτες αρνήθηκαν να αγωνιστούν, άλλοι δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους, κάποιοι έκλαψαν, οπαδοί αποδοκίμασαν, σήκωσαν σημαίες και φώναξαν συνθήματα, ενώ ο Καρίμ Μπενζεμά βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ. Η ριζοσπαστικοποίηση του αθλητισμού είναι γεγονός. Ειδικά στο ποδόσφαιρο που μοιάζει να αντικαθιστά την Ερυθρά Θάλασσα στη σύγχρονη αναβίωση του μύθου της. Η ιστορία ωστόσο είναι τελείως διαφορετική. Το λαοφιλές άθλημα κόπηκε στα δύο όχι για να προστατεύσει και να βοηθήσει αλλά για να χωρίσει, να αναδείξει τις διαφορές, τις αντιθέσεις. Τα τραγικά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει σχίσμα στο εσωτερικό του και παρά τις απειλές, τις τιμωρίες και τις νουθεσίες, τα μέτωπα παραμένουν ενεργά.

Δύο ισραηλινοί διεθνείς που αγωνίζονται στην τουρκική Αντάλιασπορ, ο μέσος Ραμζί Σαφούρι και ο αμυντικός Σαγκίβ Γεχεζκέλ, αρνήθηκαν να αγωνιστούν το Σάββατο στο παιχνίδι με την Γκαζιαντέπ εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους για την απόφαση της τουρκικής λίγκας να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής για τα θύματα των Παλαιστινίων.

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο ισραηλινοί ποδοσφαιριστές υπογράμμισαν πως «υπάρχει τελετή καταδίκης του κράτους του Ισραήλ. Δεν σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν ούτε καν να είμαστε στο γήπεδο». Η τουρκική ομάδα σεβάστηκε απόλυτα την απόφασή τους, γεγονός που σχολίασαν θετικά οι δύο παίκτες.

«Ταύροι» στην Παμπλόνα

Ο επίσης ισραηλινός ποδοσφαιριστής Σον Βάισμαν αποφάσισε να απέχει από τον αγώνα της ομάδας του Γρανάδας με την Οσασούνα στην Παμπλόνα για λόγους ασφαλείας. Λόγω της αναδημοσίευσης σχολίων που συνιστούσαν τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας ο διεθνής επιθετικός, ο μοναδικός Ισραηλινός που αγωνίζεται στη Λα Λίγκα, κατηγορήθηκε ως υποκινητής μίσους και φοβήθηκε πως θα αποτελέσει το κόκκινο πανί για τους φανατικούς οπαδούς της Οσασούνα, τους ακροαριστερούς Inda Gorri. Και είχε απόλυτα δίκιο.

Οι φίλοι της ομάδας της Ναβάρας έμοιαζαν με τους αφηνιασμένους ταύρους του φεστιβάλ προς τιμήν του πολιούχου της περιοχής, Αγίου Φιρμίνο. Πριν από την έναρξη του αγώνα το γήπεδο «Ελ Σαδάρ» γέμισε με σημαίες της Παλαιστίνης ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «Βάισμαν να πεθάνεις» και «Παλαιστίνη προχώρα μπροστά».

Στο Σαν Σεμπαστιάν

Συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης ακούστηκαν και στη Reale Arena του Σαν Σεμπαστιάν, στη διάρκεια του αγώνα της Σοσιεδάδ με τη Μαγιόρκα.

Στο 12ο λεπτό οπαδοί των Βάσκων σήκωσαν είκοσι σημαίες της Παλαιστίνης και φώναξαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Ακούστηκε επίσης πολλές φορές το σύνθημα «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος δολοφόνος». Να σημειωθεί πως η Σοσιεδάδ δεν απαγόρευσε στους οπαδούς της να εκφράσουν τα πολιτικά τους αισθήματα.

Καταγγελίες πως δέχεται απειλές για τη ζωή του από Παλαιστίνιους έκανε ο ποδοσφαιριστής της Μακάμπι Τελ Αβίβ,  Χοσέ Ροντρίγκεθ. Ο Ισπανός είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα social media με αναρτήσεις υπέρ του Ισραήλ. Στην τελευταία του συνέντευξη διευκρίνισε πάντως πως είναι υπέρ της εξάλειψης της τρομοκρατίας και όχι της καταστροφής της Γάζας από τους Ισραηλινούς.

Συνθήματα στο Λίβερπουλ

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ και τις συστάσεις που έγιναν στους φιλάθλους να παραμείνουν ουδέτεροι, οι φίλοι της Λίβερπουλ σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης και φώναξαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» κατά τη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή στο ντέρμπι με την Εβερτον. Εμφανίστηκε επίσης πανό που έγραφε «Για όνομα του Θεού, σώστε τη Γάζα». Προηγουμένως η Λίβερπουλ είχε απαγορεύσει την ανάρτηση πανό με τα πρόσωπα και τα ονόματα τριών φιλάθλων της που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις τα Χαμάς, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ισραηλινού Τύπου.

Θεωρήθηκε επίσης μήνυμα εκ μέρους του Μο Σαλάχ προς τους Παλαιστίνιους ότι δεν πανηγύρισε έντονα τα δύο γκολ που πέτυχε, ενώ ήταν ο μοναδικός παίκτης της Λίβερπουλ που φορούσε μαύρη κορδέλα για τα θύματα της Γάζας. «Το καλύτερο σημείο του αγώνα ήταν όταν δεν πανηγύρισε ο Σαλάχ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους», «Ο Σάλαχ υποστήριξε τους Παλαιστίνιους και ανταμείφθηκε με δύο γκολ», «Κέρδισε το ντέρμπι για τους Παλαιστίνιους», ήταν μερικά από τα σχόλια που γράφτηκαν για τον Αιγύπτιο. Υπήρξε όμως και ένα αιχμηρό για τον Σαλάχ που έλεγε πως «το κοινό της Λίβερπουλ έκανε περισσότερα για την Παλαιστίνη απ’ ό,τι ο Σάλαχ, ντροπιαστικό».

Τα δάκρυα του ισραηλινού τερματοφύλακα της Μπάγερν Ντάνιελ Πέρετς στη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του πολέμου στη Γάζα στο ματς με τη Μάιντς νότισαν τα γερμανικά πρωτοσέλιδα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ισπανία, οι Γερμανοί πήραν σαφή θέση υπέρ των Ισραηλινών.

Στη Mewa Arena, οι φίλοι της Μάιντς σήκωσαν πανό που έγραφαν «Το Ισραήλ είναι ζωντανό» και φώναξαν συνθήματα για τα θύματα των ισλαμιστών και των αντισημιτών.

Στήριξη στον Μπενζεμά

Η πληγή που άνοιξαν οι καταγγελίες του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν κατά του Καρίμ Μπενζεμά τον οποίον κατηγόρησε για τις «διαβόητες σχέσεις του» με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα παραμένει ανοιχτή. Θέση στο θέμα πήρε αυτή τη φορά ο Φρανσούα Ολάντ. Προσκεκλημένος στην εκπομπή  «Quelle Epoque!» του France 2, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως ο Νταρμανέν βιάστηκε πολύ με τις καταγγελίες του. «Το μήνυμα του Μπενζεμά ήταν αδικαιολόγητο, αλλά δεν έχει απολύτως κανένα νόημα ο υπουργός Εσωτερικών να διαφωνεί με τον παίκτη. Δεν έπρεπε να πει πως έχει σχέση με τη Μουσουλμανική  Αδελφότητα, αναφέροντας γεγονότα που δεν έχουν αποδειχτεί».