Περιμένοντας το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για το οποίο θα σας γράψω αύριο θέλω να πω ότι στην επανέναρξη του πρωταθλήματος πολλές ομάδες μου φάνηκαν κομμάτι «σκουριασμένες». Τα πιο πολλά ματς για αυτό τον λόγο κρίθηκαν σε λεπτομέρειες. Και είδαμε και διάφορα παράδοξα.

Παράξενα

Ο Βόλος π.χ. δεν είναι παράξενο ότι ηττήθηκε στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό με 2-0, είναι όμως σχεδόν ανεξήγητο ότι δεν έκανε ούτε μια ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Αρης δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να κερδίσει τον Πανσερραϊκό (το κατάφερε με γκολ του Φαμπιάνο στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων) και το παράδοξο είναι ότι άρχισε να δημιουργεί ευκαιρίες μετά το 80′. Ο ΟΦΗ, που πριν απ’ τη διακοπή είχε κερδίσει την ΑΕΚ, κόλλησε με την Κηφισιά στην ισοπαλία στο ουδέτερο γήπεδο της Λαμίας παίζοντας με παίκτη παραπάνω από  το πρώτο ημίχρονο – έχασε και πέναλτι στο τέλος με τον Φελπίπε. Και η ΑΕΚ είχε στην Τρίπολη ένα ανάλογο πρόβλημα: μέχρι να ανοίξει το σκορ με τον Ελίασον στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου είχε δεινοπαθήσει από τις αντεπιθέσεις των γηπεδούχων – ο Αστέρας είχε και δοκάρι με τον Καλτσά. Αλλά όταν ο διαιτητής Σιδηρόπουλος απέβαλε τον Καρμόνα στο 51′ και άφησε τον Αστέρα με παίκτη λιγότερο η ΑΕΚ έφτασε στο 0-3 εύκολα. Είναι προς τιμήν του κόουτς Αλμέιδα που παραδέχτηκε ότι το τελικό σκορ του αγώνα δεν αντικατοπτρίζει κι ακριβώς την εικόνα του, αφού η ΑΕΚ πριν απ’ το γκολ με το οποίο ο Ελίασον άνοιξε το σκορ δυσκολεύτηκε.

Διακοπές

Με τις ομάδες εκτός ρυθμού αγώνων, τα ατομικά λάθη και οι διαιτητικές αποφάσεις έκαναν τη διαφορά. Δεν είναι η πρώτη φορά και θα πρέπει να το συνηθίσουμε: το πρωτάθλημα θα έχει αρκετές διακοπές και εξαιτίας των υποχρεώσεων της Εθνικής μας ομάδας. Θα σταματήσει πάλι στο τέλος του μήνα και μεγάλη διακοπή θα υπάρξει και τον Μάρτιο για τα μπαράζ της Εθνικής. Ενώ υποχρεώσεις θα έχουν τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο και οι αφρικανοί παίκτες στο Κόπα Αφρικα. Η σταθερότητα στην απόδοση δεν θα είναι φέτος κάτι απλό για τις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας.

Πόρισμα

Ο Πανσερραϊκός έδωσε το ματς με τον Αρη στο «Κλ. Βικελίδης» αντί να αγωνιστεί στο γήπεδό του γιατί και κατόπιν ελέγχου βρέθηκε παντελώς ακατάλληλο: μάλιστα έκλεισε όχι μόνο το γήπεδο αλλά κι ένα γειτονικό σχολείο. Το τι συνέβη με το γήπεδο των Σερρών αγγίζει τα όρια του εξωφρενικού. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η ΠΑΕ είχε ενημερώσει για την ακαταλληλότητα του γηπέδου, αλλά ουδείς ασχολήθηκε μέχρι την κοινοποίηση του σχετικού πορίσματος. «Δεν μιλάμε για στατική ανεπάρκεια που αφορά τη φιλοξενεία 50 ή 100 ή 200 φιλάθλων. Μιλάμε για δύο κερκίδες, που δεν μπορούν να έχουν φορτίο καθόλου. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι επικίνδυνα όλα για τα παιδάκια που είναι στο σχολείο δίπλα. Είναι δυνατόν να παίζουμε ποδόσφαιρο, να πηγαίνουμε σε μια γιορτή και να ακούμε μέσα εμείς ότι αυτή η κερκίδα είναι επικίνδυνη να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κόσμο και από πίσω να έχει ένα σχολείο;» αναρωτήθηκε παρουσία των δημοσιογράφων την περασμένη Παρασκευή. Την έκφραση «αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν» τη χρησιμοποιούμε υπερβολικά πολύ. Στην προκειμένη περίπτωση όμως άλλη ικανή να περιγράψει όσα συμβαίνουν με τα ελληνικά γήπεδα δεν υπάρχει.

Είδηση

Με το ΟΑΚΑ κλειστό, το Καυτατζόγλειο με προβλήματα, το γήπεδο των Σερρών να έχει κηρυχτεί και επισήμως επικίνδυνο, όταν είδα την Κηφισιά να αγωνίζεται στη Λαμία πίστευα ότι και το γήπεδο της Καισαριανής που η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου χρησιμοποιεί κάτι έπαθε! Τελικά η Κηφισιά ζήτησε να αγωνιστεί στη Λαμία γιατί γίνεται επισπορά, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ανανέωση του χλοοτάπητα του γηπέδου που χρησιμοποιεί: την επόμενη φορά θα παίξει εκεί. Σε λίγο θα αποτελεί είδηση ένα γήπεδο, κρατικό ή δημοτικό, να μην έχει προβλήματα.

Καλύτερος

Στο μεταξύ οι Αγγλοι αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Μπόμπι Τσάρλτον που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Πρόκειται για μια γοητευτική προσωπικότητα – ίσως τον κορυφαίο άγγλο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Οταν η Αγγλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην έδρα της το 1966 ο Τσάρλτον ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά και ο μεγάλος Φραντς Μπεκενμπάουερ κάποιους μήνες μετά τον τελικό δήλωσε ότι η Αγγλία νίκησε την ομάδα του «επειδή εκείνο το βράδυ στο Γουέμπλεϊ ο Μπόμπι Τσάρλτον ήταν λίγο καλύτερος από εμένα». Οταν ο Τσάρλτον είπε αντίο στην Εθνική των Λιονταριών μετά το Μουντιάλ του 1970 (μολονότι συνέχισε να παίζει μπάλα για χρόνια…) ήταν ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Αγγλίας (είχε συνολικά 106) και το ρεκόρ του το κατέρριψε ο Μπόμπι Μουρ αργότερα φτάνοντας τις 108. Ο Τσάρλτον παραμένει ωστόσο ο μόνος με τέσσερις συμμετοχές σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ ήταν επίσης πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Εθνική των Λιονταριών για σχεδόν μισό αιώνα: το ρεκόρ του καταρρίφθηκε μόλις το 2015 από τον Γουέιν Ρούνεϊ. Παραμένει ο πιο επιτυχημένος άγγλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έχοντας κατακτήσει όλους τους μεγάλους τίτλους, πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας, ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα, ενώ πάντα όλοι τον εκτιμούσαν και γιατί αποσύρθηκε γρήγορα από την προσπάθεια να κάνει καριέρα ως προπονητής όταν κατάλαβε πως αυτό δεν του ταίριαζε.

Σεναριογράφος

Παρότι θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου ο Μπόμπι Τσάρλτον δεν διεκδίκησε αξιώματα και δεν ήθελε να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους της γενιάς του. Αλλωστε η δουλειά ποτέ δεν του έλειψε και όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Είχε ταλέντο σε πολλούς τομείς: υπήρξε διοικητικός παράγοντας αλλά και σκάουτερ της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ, πήρε τον τίτλο του «σερ» της Μεγάλης Βρετανίας το 1994, ενώ το 2002 μπήκε στο βρετανικό Hall of Fame. Ηταν επίσης επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Ποδοσφαίρου του Λονδίνου και συμμετείχε σε μια σειρά από φιλανθρωπικές δραστηριότητες, όπως η συγκέντρωση κεφαλαίων για νοσοκομεία καρκινοπαθών. Για μια μικρή χρονική περίοδο κατά τη δεκαετία του 1960, ο Μπόμπι Τσάρλτον ήταν ο σεναριογράφος της εικονογραφημένης σειράς του μεγάλου Ρόι της Μέλτσεστερ (Roy of the Rovers). Δεν τον είδα να παίζει. Αλλά μόνο για το γεγονός ότι μεγάλωσε την επιτυχία του Ρόι ας είναι ελαφρύ το χώμα και καλές ντρίπλες στον παράδεισο.