Βαριά σκιά τύλιξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το βρετανικό ποδόσφαιρο από την είδηση του θανάτου του σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Ενας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ηταν 86 ετών. Διεγνώσθη με άνοια το 2020, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του αδελφού του Τζάκι ο οποίος επίσης είχε διαγνωστεί με το ίδιο σύνδρομο. Συνολικά πέντε από τους έντεκα παίκτες που είχαν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 παρουσίασαν άνοια.
Ο Μπόμπι Τσάρλτον έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, την οποία υπηρέτησε για 17 χρόνια, και της Εθνικής Αγγλίας. Επιζών από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου του 1958, άργησε να ξεπεράσει το σοκ και τα τραύματά του και σκέφτηκε πολλές φορές να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Ηταν αυτός που είχε βγάλει από τα συντρίμμια του αεροπλάνου τον προπονητή του Ματ Μπάσμπι όπως και πολλούς ακόμα τραυματίες συμπαίκτες του.
Οκτώ χρόνια αργότερα οδήγησε τα Τρία Λιοντάρια στον πρώτο και μοναδικό έως τώρα τίτλο τους, την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα αγγλικά γήπεδα. Μέλος της Αγίας Τριάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μαζί με τους Τζορτζ Μπεστ και Ντένις Λόου ανέβασε τους Κόκκινους Διάβολους στην κορυφή της Ευρώπης το 1968 νικώντας στον τελικό του Γουέμπλεϊ στην παράταση με 4-1 την Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Ο Τσάρλτον πέτυχε δύο γκολ.
Στις σχεδόν δύο δεκαετίες που παρέμεινε μέλος της Γιουνάιτεντ (1956-1973) φόρεσε τη φανέλα της σε 758 παιχνίδια σημειώνοντας 260 γκολ. Με τα Τρία Λιοντάρια έπαιξε σε 106 παιχνίδια σκοράροντας 49 φορές, ένα ρεκόρ που κράτησε 45 χρόνια, μέχρι να του το «κλέψει» ο Γουέιν Ρούνι όπως και την επίδοσή του στη Γιουνάιτεντ.
Κορυφαία του στιγμή σε ατομικό επίπεδο ήταν η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας το 1966 (τις επόμενες δύο σεζόν κατέκτησε τη δεύτερη θέση) αλλά και η απονομή του τίτλου «σερ» από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1994.
«Εθνικός ήρωας»
Ο Τσάρλτον δεν είχε αποβληθεί ποτέ στην καριέρα του και ήταν ένας πραγματικός σερ εντός και εκτός γηπέδων. Ο Αλεξ Φέργκιουσον τον θεωρούσε τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Γιουνάιτεντ και παρά τη διασημότητα και τη δόξα με την οποία λούστηκε είχε παραμείνει σεμνός και ταπεινός. Ο Τσάρλτον ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε να αντικαταστήσει τον Ρον Ατκινσον στον πάγκο των Κόκκινων Διαβόλων. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο πατέρας του Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε δώσει στον γιο του το (δεύτερο) όνομα Ρόμπερτ προς τιμήν του Ρόμπερτ (Μπόμπι) Τσάρλτον.
«Ολα ξεκίνησαν με τον σερ Μπόμπι», έγραψε στο Instagram ο Μπέκαμ, ένας από τους παίκτες που έζησαν από κοντά τον Τσάρλτον όταν κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Γιουνάιτεντ.
«Πάντοτε θα είμαι ευγνώμων στον άνθρωπο του οποίου έχω πάρει το όνομά του, κάποιον που θαύμαζα, ο οποίος ήταν ήρωας για πολλούς σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στο Μάντσεστερ και τη χώρα μας. Ενας πραγματικός τζέντλεμαν, οικογενειάρχης και πραγματικός εθνικός ήρωας».
Το «αντίο» του Χαρστ
Πλέον ο σερ Τζεφ Χαρστ είναι ο μοναδικός επιζών από τους ένδεκα που ξεκίνησαν βασικοί στον τελικό του Μουντιάλ του 1966. «Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, ούτε το ποδόσφαιρο. Εξαιρετικός συνάδελφος και φίλος θα λείψει απ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο από τον αθλητισμό», τον αποχαιρέτησε ο παίκτης που είχε πετύχει χατ τρικ στον τελικό του 1966.
Μιλώντας για τον θάνατο του Μπόμπι Τσάρλτον ο Πεπ Γκουαρντιόλα είπε πως αυτό που αγαπά στην Αγγλία είναι ο τρόπος που φροντίζουν τους μύθους τους.
Το μπρούτζινο άγαλμα της «Αγίας Τριάδας» της μεγάλης Γιουνάιτεντ υποδέχεται τον κόσμο της ομάδας έξω από το Ολντ Τράφορντ ενώ μία από τις εξέδρες του Θεάτρου των Ονείρων φέρει το όνομα του μεγαλύτερου ίσως παίκτη που φόρεσε τη φανέλα της. Χιλιάδες φίλαθλοι περίμεναν χθες για ώρες στη σειρά στο Ολντ Τράφορντ για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων ή να αφήσουν ένα λουλούδι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγαπημένο τους Μπόμπι.