Φοβερός, καταπληκτικός, κορυφαίος στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένας από τους καλύτερους που ανέδειξε η Αγγλία. Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε πολλά ακόμα για τον Μπόμπι Τσάρλτον τις επόμενες ημέρες. Τα δάκρυα των συναισθημάτων θα ποτίσουν την υπερβολή και ο μύθος θα ξεπροβάλει κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο. Πόσοι απ’ όλους αυτούς που μιλούν για το απαράμιλλο ταλέντο του Μπόμπι Τσάρλτον τον έχουν δει να αγωνίζεται στον κολοφώνα της δόξας του; Ελάχιστοι, λόγω φυσικά ηλικίας. Και οι υπόλοιποι από κάποια μικρά ασπρόμαυρα στιγμιότυπα. Η σύγκρισή του με άλλους σπουδαίους παίκτες της εποχής που αγωνίζονταν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ήταν από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Η τηλεόραση ήταν ακόμα στα σπάργανα και η ψηφιακή εποχή δεν υπήρχε ούτε ως υποψία, επιτρέποντας στη δημοσιογραφική φαντασία να σμιλεύει θρύλους.

Την εποχή που ο σερ Μπόμπι έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 υπήρχε ο μύθος της ανίκητης Αγγλίας που στηριζόταν στο γεγονός ότι δεν είχε ηττηθεί στην έδρα της από μη βρετανική ομάδα από το 1871.  Μέχρι την 25η Νοεμβρίου 1963, την ημέρα που αναμετρήθηκαν με τον Πούσκας και τους άλλους ατρόμητους Μαγυάρους και μετέτρεψαν τα Τρία Λιοντάρια σε Τρία Γατάκια.

Οι λιθοξόοι των λέξεων δεν έπαψαν ωστόσο ποτέ να γεννούν νέες ιστορίες για παίκτες και ομάδες. Και οι φίλαθλοι διάβαζαν τα ποδοσφαιρικά μυθιστορήματα αφήνοντας τη φαντασία τους να καλπάσει σε κοιλάδες ενθουσιασμού.

Ο Μπόμπι Τσάρλτον και όλοι οι παίκτες της γενιάς του δεν μπήκαν ποτέ στο μικροσκόπιο της σημερινής τεχνολογίας που ξεγυμνώνει κάθε πτυχή των αθλητών σε ζωντανή μετάδοση. Μια κακή απόδοση του σερ Μπόμπι σε κάποιο μακρινό γήπεδο θα μπορούσε να μη μαθευτεί ποτέ. Οι αντίπαλοί του επίσης δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν όλα τα μυστικά του παιχνιδιού του, πώς ντριμπλάρει, ποια είναι η αγαπημένη του θέση για να σουτάρει, σε ποια γωνιά της εστίας εκτελεί τα πέναλτι. Η διαφορά με το σήμερα είναι χαώδης γι’ αυτό δεν πρέπει να συνδέεται το παρελθόν με το παρόν.

Στις μέρες μας ο Μπόμπι Τσάρλτον μπορεί να ζέσταινε τον πάγκο της Γιουνάιτεντ ή να μην είχε καταφέρει να γίνει ποτέ ποδοσφαιριστής. Κι όμως, θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα των Κόκκινων Διαβόλων. Είναι στοιχείο της αγγλικής κουλτούρας να ζουν με μύθους.