Τις τελευταίες 17 ημέρες, από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, οι επικεφαλής του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών κάνουν ουρά προκειμένου να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης. O επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δήλωσε πως φέρει «την πλήρη ευθύνη», ο αρχηγός της Σιν Μπετ ομολόγησε πως η υπηρεσία του «απέτυχε να προειδοποιήσει» για την επίθεση ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων αναγνώρισε πως ο στρατός «δεν ανταποκρίθηκε» στην ευθύνη του να αποτρέψει τη σφαγή. O Νετανιάχου, όμως, ο πρωθυπουργός που ηγείται της χώρας το μεγαλύτερο κομμάτι των τελευταίων 15 χρόνων, έχει αποφύγει συνειδητά να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη, πολύ δε περισσότερο να απολογηθεί στους Ισραηλινούς για τα λάθη και τις αστοχίες που επέτρεψαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει βιώσει ο εβραϊκός λαός μετά το Ολοκαύτωμα.

«Είναι ξεδιάντροπος»

Η στάση που κρατάει ο Νετανιάχου ξενίζει αρκετούς ξένους παρατηρητές, όχι όμως τόσο τους Ισραηλινούς που τον ζουν από κοντά εδώ και δεκαετίες. Mετά το αρχικό σοκ, ο Νετανιάχου ξαναβρήκε τα πολιτικά πατήματά του, απευθύνοντας πύρινες ομιλίες και ποζάροντας σε κολακευτικές φωτογραφίες με τα ισραηλινά στρατεύματα. Συναντήθηκε επίσης με συγγενείς των 214 Ισραηλινών που σύρθηκαν ως όμηροι στη Γάζα – οκτώ ημέρες μετά την απαγωγή τους. Ομως η καταφανής έλλειψη ενσυναίσθησής του έχει σοκάρει πολλούς. Ο Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε στην πρωθυπουργία τον περασμένο Δεκέμβριο επικεφαλής της πλέον ακραίας κυβέρνησης που έχει γνωρίσει η χώρα, αναγκάστηκε να διαψεύσει ότι είχαν τοποθετηθεί φιλικοί προς τον ίδιο ακτιβιστές μεταξύ των συγγενών ομήρων που συνάντησε, ενώ «συνελήφθη» από την κάμερα να κρατάει πίσω τον ισραηλινό πρόεδρο ώστε να μπορέσει να φωτογραφηθεί πρώτος με τον Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα.

«Πιστεύω πως θεωρεί ότι αν πει “είμαι υπεύθυνος” αυτό θα μεταφραστεί ως “είμαι ένοχος”» δήλωσε στους «Financial Times» «άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του». «Ο Νετανιάχου είναι εντελώς ξεδιάντροπος» δήλωσε από την πλευρά του ο Ανσελ Πφέφερ, συγγραφέας μιας βιογραφίας του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Γνωρίζει καλά ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Ισραήλ και στη δική του πολιτική καριέρα. Στο μυαλό του, όμως, ένα συγγνώμη θα ήταν το πρώτο βήμα προς την παραίτηση, και δεν εννοεί να παραιτηθεί».

Απόδοση ευθυνών

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Agam Research, σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί θεωρούν ως πρωταρχικά υπεύθυνη για την 7η Οκτωβρίου την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Maariv», ένα 80% των Ισραηλινών, ανάμεσά τους και τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του Λικούντ, του κόμματός του, πιστεύουν πως ο Νετανιάχου θα έπρεπε να αναλάβει δημοσίως την ευθύνη. Γνωρίζοντας βέβαια και ο ίδιος πως αρκετοί συμπατριώτες του θεωρούν ότι η απόδοση ευθυνών μπορεί να περιμένει για μετά τον πόλεμο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στην «Κνεσέτ», ότι «τα πάντα θα διερευνηθούν ενδελεχώς», σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα πως επί του παρόντος το Ισραήλ είναι επικεντρωμένο στο να «ορμήσει εμπρός προς τη νίκη», που σημαίνει στην εξουδετέρωση της απειλής που εκπροσωπεί η Χαμάς.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τη «Haaretz», o Νετανιάχου χτίζει επιμελώς το κατηγορητήριο που θα χρησιμοποιήσει εναντίον των επικεφαλής ασφαλείας του, ώστε να πληρώσουν αυτοί για όσα έγιναν. «Ο Νετανιάχου έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία» δήλωσε πηγή της ισραηλινής εφημερίδας. «Συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του στρατού, εξηγώντας σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες γιατί δεν ευθύνεται εκείνος καθώς δεν έλαβε τις απαραίτητες πληροφορίες». Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla υποστήριξε την Παρασκευή ότι η σύζυγός του, η Σάρα, του είπε να μαζέψει όλες τις δημόσιες επικοινωνίες και τα απόρρητα πρακτικά από τις συναντήσεις του συμβουλίου ασφαλείας και τις συζητήσεις για αμυντικά ζητήματα, καθώς και όλες τις δηλώσεις, νυν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπου αντικατοπτρίζονται οι εσφαλμένες εκτιμήσεις τους για τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Χαμάς. Μιλώντας πάντα στη «Haaretz», ωστόσο, υπουργός του Λικούντ εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Οσοι προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους απλώς χειροτερεύουν την κατάστασή τους. Οι ισραηλινοί πολίτες νοιώθουν μια ιερή οργή που όμοιά της δεν έχει υπάρξει μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ».