Εντυπωσιακή αύξηση εξακολουθεί να καταγράφεται στις πιθανές τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε πέντε περιοχές της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών [Αμπελόκηποι (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Παλαιό Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά), Χολαργός (Ανατολικά)], σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου Αξιών Διαμερισμάτων 2023 της GEOAXIS, της πρώτης πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμήσεων στην Ελλάδα. Η αύξηση των αξιών βρίσκεται πολύ κοντά στο ανώτατο σημείο του κύκλου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2023 και του τρίτου τριμήνου 2022 καταγράφεται διάμεση ετήσια άνοδος 14,92% για τα νεόδμητα και 13,81% για τα παλαιότερα διαμερίσματα. Η σημαντική άνοδος των αξιών εξηγείται από το γεγονός ότι λόγω μεγάλης μείωσης της προσφοράς (λόγω της εξαιρετικής τουριστικής σεζόν και Airbnb) το φετινό δείγμα περιλαμβάνει ως επί το πλείστον πολύ νεότερα και ακριβότερα διαμερίσματα. Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα, μέσης επιφανείας 95 τ.μ., διάμεσης ηλικίας μόλις 2 ετών και 1ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (4.048 ευρώ/τ.μ. από 3.565 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 13,55%) και στη συνέχεια στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (3.400 ευρώ/τ.μ. από 2.950 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 15,25%).

Συζήτηση

για την ασφάλεια

Θέματα ασφάλειας αλλά και πράσινης μετάβασης συζητήθηκαν στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καβάλας, στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας ΑΕ. Υπογραμμίζεται ότι η διεξαγωγή των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΙΜΕ γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη της Καβάλας, γεγονός που, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου της κ. Θανάση Λιάγκου, καταδεικνύει πως η ΟΛΚ ΑΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εγχώριας λιμενικής βιομηχανίας. Στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΛΙΜΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των λιμένων και του προσωπικού τους (safety & security), τη στελέχωση επιτροπών για επιμέρους πεδία (πράσινη μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιακή μετάβαση, κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα κ.ά.), αλλά και την περαιτέρω προώθηση συγκεκριμένων συνεργασιών μεταξύ των μελών (συμπεριλαμβανομένων θεμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης).

Εύσημα από την «Corriere della Sera»

H ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρεται στην είδηση της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας μας κατά μία βαθμίδα, στο ΒΒΒ-, από τον οίκο Standard & Poor’s, τονίζοντας ότι «η βελτίωση αυτή είναι η πρώτη από το 2013, από τα χρόνια της κρίσης χρέους που κινδύνευσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία». «Το ότι η Ελλάδα προβιβάστηκε και αναβαθμίστηκε από τον διεθνή οίκο δεν είναι η μόνη θετική ένδειξη η οποία μπορεί να κάνει τον κόσμο να μιλά για ένα μικρό ελληνικό θαύμα», προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου διότι, όπως γράφει, «σε ό,τι αφορά το 2024, για την Ελλάδα προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη από τις υψηλότερες της ΕΕ, ενώ το ελληνικό σπρεντ, πλέον εδώ και καιρό, είναι χαμηλότερο από το ιταλικό».

Μικρή αύξηση

του χρέους

Στα 358 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Εμφανίζεται οριακά αυξημένο έναντι των 355 δισ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο είχε διαμορφωθεί το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Εν τω μεταξύ, με διαφορετική ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2022, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα -4,9 δισ. ευρώ (έλλειμμα), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2022 εκτιμάται στα 357 δισ. ευρώ (172,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Το χρέος στη νέα κοινοποίηση αυξήθηκε κατά 1,3% του ΑΕΠ (από 171,3 δισ. ευρώ σε 172,6 δισ. ευρώ), ενώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 0,1% του ΑΕΠ.