Οι δημοσκόποι προέβλεπαν την επάνοδό του καιρό τώρα. Στα τρία πιο πρόσφατα γκάλοπ η εκτίμησή τους επιβεβαιώθηκε: το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα. Για πρώτη φορά από το 2012 και μετά η Κεντροαριστερά αφήνει πίσω της τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ώρα του ΠΑΣΟΚ φτάνει.

Ηδη ο αρχηγός του ζητεί από τη μεσαία τάξη, τους αδύναμους και την οικολογία να το στηρίξουν, ώστε να νικήσει ο Δαβίδ τον Γολιάθ – να νικήσει, δηλαδή, τη ΝΔ. Ομως η επιστροφή στη δεύτερη θέση προς το παρόν δεν έχει τα στοιχεία μιας θεαματικής ανάκαμψης. Η διαφορά με το κυβερνών κόμμα παραμένει πάνω από τα επίπεδα του νταμπλ σκορ.

Γι’ αυτό η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ακόμη μπροστά για το ΠΑΣΟΚ. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι έχει πράγματι τις πολιτικές προτάσεις καθώς και τη στελεχική επάρκεια, ώστε να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας. Από εδώ και πέρα θα αξιολογείται καθημερινά από τους πολίτες. Οπότε θα κριθεί και από τη στάση του απέναντι σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η παραμικρή του κίνηση θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης. Κάθε μέρα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα, θα καλείται να την πείσει πως μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική. Και το πρώτο βήμα σε μια τέτοια πορεία είναι να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, όχι τα πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη.