Διαστάσεις σοκ έχουν τα στοιχεία που φέρουν σήμερα με έρευνα «ΤΑ ΝΕΑ» και αφορούν τα θύματα σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα. Θύματα υπήρξαν τρεις στους δέκα μαθητές κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023. Τα υψηλότερα ποσοστά του ανησυχητικού φαινομένου καταγράφονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία.

Τα κορίτσια, τα παιδιά μεταναστών, τα παιδιά ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων είναι μερικές μόνο από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, αν και γενικώς η διαφορετικότητα είναι ένα πεδίο για τους θύτες.

Tο γεγονός πως το σχολείο έχει μετεξελιχθεί σε ρινγκ επιδόσεων και όχι σε μια κοινότητα συμπερίληψης, δικαιωμάτων αλλά και εμβάθυνσης βασικών καταστατικών αρχών όπως η δημοκρατία και η ανεκτικότητα είναι μία μόνο όψη.

Το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο οφείλει να εντάξει αμέσως τρόπους καταπολέμησης του μπούλινγκ, οι δάσκαλοι πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν πάνω στο νέο πεδίο αλλά και να κατοχυρωθεί μια ευρεία συζήτηση με τα παιδιά σε μόνιμη βάση.

Το σχολείο δεν είναι απλώς βαθμίδα αναπαραγωγής της γνώσης μα και χειραφέτησης και συμπεριφοράς, ανοιχτότητας μα και αλληλεγγύης. Ο σημερινός εκφοβισμός στα σχολεία είναι η αυριανή βία στις κοινωνίες.

Μια γενίκευση του όλου φαινομένου θα έχει απρόβλεπτα δυσάρεστες επεκτάσεις στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό – πέραν προφανώς των τραυμάτων, συχνά ανεπούλωτων, στα ίδια τα θύματα.

Ας ασχοληθεί το υπουργείο Παιδείας μα και όλη η κυβέρνηση με τα συμπεράσματα της έρευνας και ας διαμορφώσει αμέσως τους όρους ανάσχεσης αυτών των όλο και περισσότερων περιστατικών.