O πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. «Τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τζορτζ Οσμπορν, αναφερόμενος στο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ελλάδας. «Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν θα έχουμε καμιά υποστήριξη από τη Συντηρητική κυβέρνηση. Αλλά θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα».

Πράγματι, όσο κι αν η Ελλάδα απορρίπτει αυτή τη λέξη, και επιμένει ότι διεκδικεί την οριστική επανένωση του συνόλου των Γλυπτών, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές όχι μόνο γίνονται, αλλά βρίσκονται και σε καλό δρόμο. Οπως αποκαλύπτουν μάλιστα σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συναντήθηκαν χωρίς τυμπανοκρουσίες στο Λονδίνο ο Οσμπορν και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα. Ολα δείχνουν όμως πως η όποια συμφωνία δεν θα γίνει όσο ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται στην εξουσία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε σφοδρή κριτική από το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού Τύπου για την απόφασή του να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απόφαση αυτή αποδόθηκε στην ενόχλησή του για τη συνάντηση που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών του 2024. Στην απέλπιδα προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, ο Σούνακ φαίνεται επίσης να προσπαθεί να καλοπιάσει την εθνικιστική δεξιά πτέρυγα των Τόρις, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό ακόμη και τα Γλυπτά. Αλλά το επιχείρημά του ότι αν επιστραφεί ο παρθενώνιος θησαυρός θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή και άλλων αρχαιοτήτων είναι άτοπο: ό,τι αφαιρείται με παράνομο τρόπο από τον γενέθλιο τόπο του πρέπει να επιστρέφεται.

Η Ελλάδα δεν ζητάει λοιπόν χάρες από κανέναν. Ούτε δέχεται όρους για τα θέματα που θίγει ο Πρωθυπουργός της στα διεθνή ταξίδια του. Αναγνωρίζει όμως την πολυπλοκότητα μιας διαφοράς που χρονολογείται εδώ και περισσότερους από δύο αιώνες. Και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίλυσή της προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων – και της λογικής.