Η ελληνική επικαιρότητα τρέχει, ως συνήθως, σε εσωτερικούς ρυθμούς. Αυτές τις ημέρες όμως, σχεδόν κάτω από τα ραντάρ, η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπάει στο Ντουμπάι, όπου η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα καλείται να λάβει αποφάσεις που θα κρίνουν την επιβίωση όλων μας. Στην κομβική αυτή στιγμή για το περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που θεωρούνται σχεδόν μη αναστρέψιμες, οι ηγεσίες των κρατών – μελών οφείλουν να λάβουν τολμηρές αποφάσεις.

Αυτές είναι οι μόνες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των ακραίων θερμοκρασιών και των καιρικών φαινομένων που οι πληθυσμοί της Μεσογείου έχουν ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους, με επιπτώσεις που μετρούνται σε απώλειες πρωτογενούς παραγωγής αλλά και ανθρώπινης ζωής.

Υπάρχει χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές, που θα κληθούν να ζήσουν σε πόλεις που παγώνουν τον χειμώνα και «βράζουν» το καλοκαίρι. Υπάρχει ανάγκη για δεσμεύσεις σε ανώτατο επίπεδο, από τις οποίες δεν θα μπορούν να υπάρχουν πισωγυρίσματα χωρίς συνέπειες. Δεν υπάρχει πιο επείγον ζήτημα, πιο σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος από το παρόν και το μέλλον ενός πλανήτη που εκπέμπει SOS.

Τα μάτια και τα αφτιά της παγκόσμιας κοινής γνώμης οφείλουν να είναι στραμμένα στις εργασίες της COP28. Ωστε όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους, προτού κληθούν να λογοδοτήσουν, για τα όσα δεν έκαναν, στα παιδιά και στα εγγόνια τους.