Μερικές φορές, η πραγματικότητα πρέπει να αποτυπωθεί σε εικόνα για να γίνει πραγματικά αντιληπτή. Οι χάρτες που φέρνουν στην επιφάνεια «ΤΑ ΝΕΑ» είναι ενδεικτικοί των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, την Αθήνα.
Στο νότιο και δυτικό τμήμα της πόλης συγκεντρώνονται τα περισσότερα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ στον άξονα από τα Πατήσια έως το Εμπορικό Τρίγωνο οι κάτοικοι (στην πλειονότητά τους μετανάστες) στοιβάζονται σε διαμερίσματα που δεν τους χωράνε. Αυτά συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες στην πρωτεύουσα μιας ευρωπαϊκής χώρας, σε τμήματα του πληθυσμού που ζουν κάτω από τον μέσο όρο, σε συνθήκες «σχετικής φτώχειας» και αποκλείονται από υπηρεσίες και αγαθά λόγω περιορισμένων εισοδημάτων.
Η καταγραφή της «σχετικής φτώχειας» και των παραγόντων που τη δημιουργούν βοηθάει να σπάσουν ταμπού, πεπερασμένες αντιλήψεις για την Αθήνα και τους κατοίκους της, ώστε να επιταχυνθούν προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και εύρεσης εργασίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, μια κοινωνία που έζησε για τουλάχιστον μία δεκαετία σε συνθήκες λιτότητας έχει μάθει να αναγνωρίζει τις δυσκολίες των χαμηλών μισθών και την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης – για όλους, όχι μόνο για τους περισσότερο ή λιγότερο προνομιούχους.
Η αποτύπωση των σύγχρονων φτωχογειτονιών βοηθάει πρώτα απ’ όλα στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Και αυτή απαιτεί εξειδικευμένο πολιτικό σχέδιο από τις αρμόδιες Αρχές που δεν θα μείνει στα λόγια, αλλά θα εφαρμοστεί στην πράξη.