Λέγεται Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης. Και όταν επίκειται σεισμός άνω των 5 βαθμών στην ιαπωνική σεισμική κλίμακα, ενημερώνει τους πολίτες μερικά δευτερόλεπτα ως και ένα λεπτό νωρίτερα. Η προειδοποίηση αυτή μπορεί να αποβεί σωτήρια, καθώς εκείνος που τη λαμβάνει μπορεί να ξυπνήσει εγκαίρως, αν η δόνηση σημειώνεται νύχτα, και σε κάθε περίπτωση να απομακρυνθεί από έναν επικίνδυνο χώρο πριν φτάσουν τα σεισμικά κύματα. Αλλά και τα περίφημα υπερταχέα τρένα – σφαίρες της Ιαπωνίας σταματούν αυτομάτως μόλις δεχθούν ένα τέτοιο σήμα.
Κατά σύμπτωση, έζησε χθες αυτή την εμπειρία και ο διακεκριμένος έλληνας σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που βρισκόταν στην Ιαπωνία την ώρα του ισχυρού σεισμού των 7,6 βαθμών. Και περιέγραψε στα «ΝΕΑ» γιατί η χώρα αυτή είναι πραγματικό σχολείο.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για άλλο ένα επίτευγμα της επιστήμης, το οποίο κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι φυσικές καταστροφές δεν αφήνονται στην τύχη ή στον Θεό: οι επιστήμονες μελετούν διάφορα στοιχεία και καταβάλλουν προσπάθεια να τις προβλέπουν, έστω και ελάχιστο χρόνο νωρίτερα.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις πανδημίες: η περίπτωση της Covid-19 έδειξε ότι με την κατάλληλη οργάνωση, συγκρότηση και φυσικά χρηματοδότηση, είναι δυνατή η γρήγορη αντίδραση και ο εφοδιασμός του πληθυσμού με τα κατάλληλα όπλα ώστε να μπορέσει να αμυνθεί. Θα πρέπει λοιπόν να θυμίσουμε για άλλη μια φορά, μέρες που είναι, ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για τη σημασία της αυτοκριτικής, ώστε να διορθώνονται τα λάθη. Είναι κάτι που πρέπει να κάνει το κράτος, αλλά πρέπει να κάνουν κι οι πολίτες. Ετσι προχωρούν οι κοινωνίες.