Το ταξίδι του Αντονι Μπλίνκεν στην Ανατολική Μεσόγειο είχε δύο εξίσου σημαντικά σκέλη. Η αντιδιαστολή του αισιόδοξου κλίματος στα Χανιά με τις αμφιβολίες που προέκυψαν στην Αγκυρα αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις της Ουάσιγκτον απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η χώρα μας έχει, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, μια τόσο μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αθήνα πήρε το προβάδισμα κερδίζοντας πόντους σε σχέση με τις παλινωδίες της Αγκυρας ειδικά όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες διατηρούν την καχυποψία απέναντι στις τουρκικές προθέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ρίχνουν πια εμφανώς το βλέμμα και τη σημασία τους στην ελληνική πλευρά, πράγμα που δίνει αυτομάτως στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στις δύο πλευρές αποδεικνύονται και από την έμφαση που έδωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Prosperity Guardian για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα: οι αποφάσεις της Ελλάδας σε τρία κρίσιμα πεδία για την ευρύτερη περιοχή και την Ανατολική Μεσόγειο την ανάγουν σε βασικό συνομιλητή των ΗΠΑ. Είναι αυτές οι επιλογές που επιβεβαιώνουν τις στενές διμερείς σχέσεις, την προοπτική ενός πιο πρωταγωνιστικού ρόλου και ενδεχομένως στο μέλλον να αποδειχθούν το κλειδί για μια νέα εποχή.