Η χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού αποσαφήνισε σε πρώτη φάση το πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το καθεστώς των ομόφυλων ζευγαριών. Ενός – εκ των πραγμάτων – πολύ ευαίσθητου θέματος που μεταβάλλει το οικογενειακό δίκαιο και τις κοινωνικές σχέσεις σε ένα πιο ευρωπαϊκό και σύγχρονο πεδίο. Εδώ όμως απαιτείται προσοχή μετά το άνοιγμα των χαρτιών του Πρωθυπουργού. Μένει για παράδειγμα να φανεί με ακόμη πιο λεπτομερή τρόπο η εκδίπλωση του νομοσχεδίου και προφανώς η εξήγηση όλων των όψεων της νέας τομής.
Βεβαίως ο διάλογος που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να είναι αέναος και να σέρνεται για καιρό. Θα πρέπει να οργανωθεί με συντεταγμένο τρόπο και με σαφή χρονοδιαγράμματα. Κι αυτό αφού μια τέτοια σοβαρή και θεσμική διαδικασία θα είναι αποτρεπτική στο να επωαστούν λανθασμένες ή εκ του πονηρού ερμηνείες που και την όλη πρωτοβουλία θα θολώνουν αλλά και κινδύνους για την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών θα ενέχουν.
Η διαβούλευση επίσης θα έχει σημασία και στον τρόπο που θα υποδεχθούν το νομοσχέδιο οι αρμόδιοι ενδιαφερόμενοι όπως η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ αλλά και το σύνολο της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει τη μεταβολή. Μόνον έτσι μια αυτονόητη τομή θα μπορεί ομαλά να επέλθει και βέβαια με τον μέγιστο συμπεριληπτικό και δημοκρατικό τρόπο να γίνει κοινό κτήμα μετά τη νομοθέτησή της.