Oι επιδρομές εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη που πραγματοποίησαν τη χθεσινή νύχτα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία με την υποστήριξη μερικών ακόμη χωρών ήταν μια αναγκαία απάντηση στη δράση που έχουν αναλάβει τον τελευταίο καιρό οι αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα: μόνο το τελευταίο δίμηνο σημειώθηκαν 27 επιθέσεις εναντίον πλοίων που κινούνται στον σημαντικό αυτό διεθνή εμπορικό διάδρομο. Ο ισχυρισμός των φιλοϊρανών ανταρτών ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται σε αντίποινα για τον πόλεμο στη Γάζα είναι και αβάσιμος και παράνομος, πολύ περισσότερο μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλές δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, ασκούν πίεση στο Ισραήλ να σεβαστεί τις ζωές των παλαιστινίων αμάχων.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά όμως εκ των πραγμάτων μια κλιμάκωση του πολέμου, την οποία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με την τελευταία του περιοδεία στη Μέση Ανατολή να αποτρέψει. Μέχρι τώρα το Ιράν έχει τηρήσει προσεκτική στάση, θυμίζοντας την ύπαρξή του με μεμονωμένες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και δυτικών στόχων από οργανώσεις που ελέγχει, όπως είναι η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Τυχόν ευθεία εμπλοκή της Τεχεράνης στον πόλεμο θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, προκαλώντας μια γενικότερη ανάφλεξη. Oι απειλές εναντίον της ειρήνης και του εμπορίου δεν περιορίζονται άλλωστε στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα είναι γεμάτη νάρκες. Στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα γίνονται κάθε τόσο δολιοφθορές εναντίον των αγωγών. Και στην Ασία παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Κίνα να ασκεί ασφυκτική πίεση στην Ταϊβάν όπου πραγματοποιούνται σήμερα εκλογές.
Προς το συμφέρον όλων των πλευρών, έτσι, θα πρέπει να υπάρξει μια αυτοσυγκράτηση, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο Ισραήλ: οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν δικαιολογούν τη συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων στη Γάζα. Δεν θα πρέπει όμως να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις συνεργάζονταν για την αντιμετώπιση «απείθαρχων» οργανώσεων και κρατών, για την εκτόνωση των εντάσεων, ακόμη και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μιας πυρηνικής σύγκρουσης, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι. Και κανείς δεν μοιάζει τόσο ισχυρός ώστε να το βάλει πίσω.